Отбелязахме антирекорд с петима починали за ден

41 са новите заразени, 17 от тях са в Пазарджик и 11 - от Ямбол

110
заразени

Два месеца и половина след началото на епидемията от коронавирус у нас, отбелязахме антирекорд с петима починали за ден. Битката с COVID-19 са загубили мъж на 78 г. с диабет в „Пирогов“, мъж и жена в Пазарджик, 51-годишна жена в Стара Загора с онкологично заболяване и 88-годишен мъж в Ямбол с инсулт. Общият брой на починалите вече е 25 души.

41 са новите заразени от направени 1450 изследвания, 11 са приети в болница, съобщи на брифинг на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев. Той коментира, че не постоянното увеличаване на броя на изследванията води до повече открити случаи, въпреки че капацитетът на лабораториите е увеличен с 2 до 3 пъти.

2372 са доказаните заразени с COVID-19 до момента, активните са 1478. Новите излекувани са 42-ма, с което общият брой става 769.

В София новооткритите случаи са 8, докато 11 са в Ямбол, а 17 – в Пазарджик, като всички са от огнището в завода за авточасти. „Там мерките са взети много преди откриването на новите случаи, една част от работниците са в отпуск. В момента се провежда крайна дезинфекция и тези, които са почивали, ще заменят хората, които са работили досега“, обясни проф. Кантарджиев. Той уточни, че това е било очаквано, тъй като става дума за стратегически производства и големи предприятия. Същите случаи е имало в Плевен и Ямбол, където разпространението на инфекцията е преодоляно.

Една медицинска сестра от Кнежа е новият случай сред медиците. „Най-голям риск от заразяване има при събличане на предпазните средства“, каза проф. Кантарджиев.

По думите му в момента в страната се извършва общият комплекс на стратегическо изследване – комбинация от тестове за антитела, PCR и тестове за доказване на антиген, които били много добро средство за ранно откриване.

„До голяма степен тежестта на тази инфекция зависи от две причини – броя на вирусите, с които си се заразил – ползват ли се предпазни средства, дистанция и да се заразиш, боледуваш по-леко. Второ, броят на рецепторите в органи, за които ще се залови вирусът. Оказва се, че при децата тези рецептори са много по-малко от възрастните в дихателната система. Поради това децата, включително боледуващите у нас, почти нямаха клинична проява на заболяването“, уточни още проф. Кантарджиев.

СПОДЕЛИ