Ново лекарство може да спре пандемията без ваксина

Учени в Китай вече са тествали медикамента с неутрализиращи антитела върху мишки, а до края на годината ще е готово за употреба

693
лекарство

Учени в Китай вярват, че ново лекарство може да спре пандемията без ваксина, информират световните агенции. Лаборатория към престижния Пекински университет разработва нов медикамент срещу коронавируса. Той не само ще съкрати периода на възстановяване, но дори и ще осигури краткосрочен имунитет срещу заразата. Припомняме, досега всички лекарства, изпробвани в борбата срещу COVID-19, бяха вече съществуващи и предназначени за други заболявания, но нито едно не даде „чудодейни“ резултати.

Суней Сие, директор на иновационен център за геномика към университета Бейда, коментира, че лекарството е преминало успешно тестове върху животни. Експертът поясни, че когато инжектират неутрализиращи антитела в инфектирани мишки, след пет дни вирусният товар е намален с 2500%, което означава, че потенциалното лекарство има терапевтичен ефект.

Лекарството използва неутрализиращи антитела, произведени от човешката имунна система, за да попречи на вируса да заразява клетки, които китайските учени са изолирали от кръвта на 60 възстановили се пациенти.

Проучване на екипа, публикувано в научния журнал Cell, показва, че използването на антитела предоставя „потенциално“ лечение на заболяването и съкращава периода на възстановяване.

Лекарството трябва да бъде готово за употреба по-късно тази година и навреме преди потенциална нова вълна на заразяване през зимата. Преди това са планирани изпитания в Австралия и други държави, като китайският екип се надява антителата да се превърнат в специално лекарство, способно да спре пандемията.

Лечението на базата на антитела може да се окаже по-лесно за бързото му прилагане сред населението. В Китай над 700 пациенти получиха кръвна плазма от оздравели от COVID-19 – метод, който е дал много добри резултати, според местните специалисти. Но наличните количества подобна плазма са доста ограничени. Поради тази причина Сие смята, че откритите в неговата лаборатория 14 антитела могат да бъдат много лесно възпроизведени в големи количества и с това да се постави ново начало в борбата срещу коронавируса. По думите му проучването установило още, че ако на лабораторните мишки бъдат инжектирани антителата, преди да бъдат заразени с коронавируса, те не прихващат COVID-19, което означава, че получават незабавен имунитет.

СПОДЕЛИ