Трети ден оздравелите са повече от заразените – 43 на 39

Учени разчитат в момента РНК-то на 48 вирусни щама, за да получим научно обяснение за малкото заболели и починали от коронавируса у нас

210
заразени

Трети пореден ден броят на оздравелите е по-голям от този на заразените и дано тази тенденция е трайна. Това заяви шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. По думите му 39 са новите случаи на коронавирус от 1912 изследвани проби за последното денонощие. С това общият брой потвърдени с COVID-19 у нас е 2331. Към момента активните случаи са 1484.

14 от новозаразените са от София, в Пазарджик положителните проби са 10, в Ямбол – 5, във Видин – 3, в Благоевград и Разград по 2, във Велико Търново, Кюстендил и Ловеч – по 1. Два са новите случаи на заразени деца – от София и от Разград, като те са без изявена клинична картина.

Сред медиците има още две положителните проби  на лекар и медицинска сестра от София. С тях общият брой на заразени медици става 248, което е 11% от всички заболели.

Излекуваните от последното денонощие са 43, с което общият брой на оздравелите стигна до 727 или 31%.

287 души са в болница, от които 31 в интензивни отделения. Починалите за изминалите 24 часа са четирима. Всички са мъже – на 79 г. в Благоевград, на 75 г. в Пазарджик и Разград и на 45 г. в Ямбол. До днес жертвите на COVID-19 у нас са 120, което е 5.1% от общия брой на заразените. Средната възраст на починалите е 67,8 години.

Шефът на щаба не беше категоричен дали инфекцията затихва, ще има ли втора вълна и дали разпускането на мерките се отразява на епидемичната обсановка в страната. „За дълго време трябва да се запази физическо дистанциране, да се използват дезинфектанти и редица условия, които няма как да се избегнат“, коментира ген. Мутафчийски. По думите му навременните мерките са изиграли своята роля, но единствено с надеждна ваксина можем да се чувстваме спокойни дори при наличието на вирус. „Не трябва обаче да се забравя да се благодари и на цялото българско население за осъзнатостта, на нашите колеги, които не се уплашиха, както и на журналистите“, добави той.

„Щамът, който беше разчетен в Китай, вече е мутирал и е доста по-различен от този в Европа, трети генетичен модел е установен в САЩ. Това е много интересно, защото обяснява различното протичане на заболяването и заразяването и от това се правят изводи за мерките, които трябва да се вземат в отделните държави“, обясни проф. Тодор Кантарджиев, зам-председател на щаба и директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той съобщи, че у нас има научна програма, която предвижда разчитането на РНК на 48 вирусни щама, които са заразили българите. „Тя обхваща първите случаи, внесени от туристите в зимните курорти, до момента. Тяхното изследване ще покаже особеностите на щамовете у нас и ще даде научно обяснение за малкото заболели и починали от вируса“, добави микробиологът.

СПОДЕЛИ