Определят „чисти“ от COVID-болници, но няма желаещи за „мръсни“

Извънредно положение не означава, че трябва да дам възможност да ме разнасят по съдилища, коментира казуса с детската болница министър Кирил Ананиев

152
болници
Снимка: БТА

Обсъжда се кои болници да са „чист коридор“, без коронавирус, за да се лекуват пациенти, страдащи и от други заболявания, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по по време на заседание на ресорната парламентарна комисия. По думите му се водят разговори с правителството и с Националния оперативен щаб кои точно болници ще продължат своята специализирана дейнност за COVID-19 и от кои да се „извадят“ инфекциозните отделения, за да останат „чисти болници“.

Както Скенер.нюз вече писа, смяната на караула на първа линия се готви от седмица и касае основно София, но проблемът е, че няма желаещи за „мръсни“. Засега къде полугласно, къде по подразбиране, стана ясно, че от 1 юни „Пирогов“ няма да е COVID-болница или поне това е желанието на директора на спешния институт проф. Асен Балтов. Аргументът е, че персоналът е заразен, преуморен и претоварен. На разположение остават обаче детската реанимация и интензивният COVID-сектор за възрастни. Другият довод на проф. Балтов е обслужването на спешността в столицата, извън заразените с коронавирус. Припомняме, преди епидемията „Пирогов“ не разполагаше с инфекциозно отделение, но по неволя и с пари от МЗ и главно от дарения, успя да се реорганизира.

ВМА има още по-мощен аргумент – секретна нота от НАТО, според която болницата трябвало да осигури лечението на военния контингент, включително и съюзнически такъв. И макар в момента да няма върволица от инфектирани военнослужещи, било заповядано да се пазят легла в резерв. „Ама моля ви се, това е класифицирана информация“, парира нуждата от отговори началникът на ВМА и на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Припомняме, че нежеланието си да работят с пациенти с коронавирус съвсем явно изразиха Втора градска и Белодробната болница. А единствената структура, която би трябвало да е най-подготвена – Инфекциозна болница, някак остана на „втора линия“, като изключим ПР-изявите от последните дни, предизвикани след публичните нападки, дошли от „първата линия“.

Иначе по време на изслушването си в парламентарната здравна комисия министър Кирил Ананиев коментира и казуса с детската болница. „От доста време слушам обвинения, че съм подписал договора за изграждане на детската болница насред извънредното положение. Приключих процедурата по проекта преди то да дойде. По закон съм длъжен да подпиша договора в рамките на един месец и това, че има извънредно положение не означава, че трябва да дам възможност да ме разнасят по съдилища“, отговори той на депутата от БСП Анна Славова, а и на протестиращите срещу това негово решение.

„Емоционалната страна на въпроса е, че проектът е приоритет на само на МЗ, но и на цялата българска общественост. Три поколения чакат да бъде построена и ако сега се провали, още 30 години няма да има детска болница“, ядоса се министърът.

Той подчерта, че в началото на миналата година е била създадена работна група към МЗ, включваща и педиатрите, които да разработят план за Националната детска болница и който МЗ е длъжно да следва. „Възложихме обследване, което недвусмислено показа, че сградата, с малки корекции, отговаря на всички земетръсни стандарти. Отделно избраният изпълнител  посочи в договора, че ще извърши и допълнително обследване и въз основа на цялата документация, ще прецени дали да укрепи, доизгради или да изгради напълно нова конструкция“, каза Ананиев. По думите му цялата процедура е била напълно прозрачна, отговаряно е своевременно на всички въпроси, ръководството на ведомството се е срещнало няколко пъти с протестиращите, а камарите на архитектите и инженерите два пъти са обжалвали поръчката и изпълнителя, които обжалвания съдът и КЗК е оставил без последствия.

 

СПОДЕЛИ