Само 7 болници в София ще лекуват COVID-19

Рязко намаляват хоспитализираните с коронавирус, 24 са новите заразени, а още двама починаха

167
COVID-19

Само 7 болници в София ще лекуват пациенти с COVID-19 и това ще са ВМА, „Пирогов“, „Александровска“, „Света Анна“, Втора градска, Инфекциозна и Белодробна болница, съобщи на брифинг на оперативния щаб главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „След среща с ръководители на всички лечебни заведения в столицата беше решено, че при този малък брой на хора, които се нуждаят от хоспитализиране, да се оставят тези 7, които и досега основно работят с новоприети положителни пациенти, за да може другите болници да бъдат освободени и да насочат ресурса си към нормалната лечебна дейност с оглед да бъде обслужено това население, което 2-3 месеца отлагаше медицинска помощ“, обясни доц. Кунчев. Той прикани всички, които са отлагали посещението при лекар, сега да потърсят помощ, като тяхната безопасност е гарантирана – във всички болници, които приемат пациенти с коронавирус, специализираните отделения са в самостоятелни сгради, със самостоятелен персонал, няма смесване на потоци, има контролиран достъп. „Така че всички останали клиники и отделения могат да работят безопасно и да приемат пациенти“, уточни доц. Кунчев.

Според данните на щаба, рязко намаляват хоспитализираните с коронавирус у нас. Към момента в болници са 299 души, като 36 от тях са интубирани. Повече от месец броят на приетите за лечение се задържа над 350, а преди десетина дни хората в интензивни отделения бяха между 55 и 59.

„Тенденцията е положителна и тя е за низходящо развитие на епидемията“, подчерта главният държавен здравен инспектор. По думите му 24 са новите случаи от последното денонощие, 16 от тях са в София, 4 – в Ямбол, 2 – в Сливен, по 1 – в Кюстендил и Пазарджик. 10 души са приети в болница. Изследвани са 874 лица, активните области са 5. Няма новорзаразени деца до 18 г., общият им брой е 133.

242-ма са медиците с положителни проби до момента, колкото бяха обявени и вчера. Но доц. Кунчев съобщи за два нови случая на инфектирани лекар от София и медицинска сестра от Ямбол.

До момента потвърдените случаи на коронавирус у нас са 2259. Битката с болестта изгубиха 112 българи, като за миналото денонощие починаха още двама – мъж на 79 г. в УМБАЛ „Св. Анна“ и жена на 93 г. в болницата в Лом, от Дома за стари хора в Кула, която е била с ХОББ и хипертония. „Потвърджава се световната тенденция мъжкият пол да е по-засегнат – 73 от починалите са мъже, жените са 39. Средната възраст на починалите у нас е 66,5 г.“, каза още доц. Кунчев.

Излекуваните от началото на епидемията са 646, вчера са изписани още 34 души. Средната възраст на оздравелите е 47,9 г.

СПОДЕЛИ