БЛС: Никой няма да връща пари на касата

Ако някой покаже фактура от НЗОК, ние първи ще излезем на площада, закани се д-р Иван Маджаров

133
БЛС

Лекарите и лечебните заведения няма да връщат пари на НЗОК от платените им през месеците на извънредно положение 85% от планираните средства, заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред Нова телевизия. Припомняме, от стенограмата от заседанието на Надзорния съвет на касата, проведено на 27 април, стана ясно, че има казус с методиката, по която НЗОК в момента плаща на болниците и медиците. Според зам.-здравния министър и шеф на Надзора Жени Начева, който не е успял да изработи планираната дейност, ще получи 85% от това, което е отчел през януари и февруари, с идеята, че после ще възстанови тези средства или ще ги отработи.

Според д-р Маджаров обаче, в подписания анекс на НРД 2020-2022 няма записано нищо за връщане или отработване на суми. „Става въпрос за това, че в Закона за здравното осигуряване има упоменато точно определен брой дейности, които касата закупува като услуга и пари без насреща да има дейност, не са предвидени. Само че Народното събрание прие текст в Закона за извънредното положение, който казва, че поради извънредните обстоятелства се допуска плащане от НЗОК извън извършената дейност, за да се компенсират всички лечебни заведения“, обясни председателят на БЛС.

„Искам да успокоя колегите, никой няма да връща нищо. Някои от лечебните заведения, лекарите и зъболекарите дори не са се възползвали от това, защото успяха да изработят 90 и дори 100% от дейността си. Други успяха да достигнат 70%. Никой няма да бъде принуден никога тези пари да ги върне“, подчерта д-р Маджаров. По думите му има поне 10 различни варианти, чрез които тези средства да бъдат отчетени и те да не бъдат незаконни. „Няма да има фактура с отрицателен знак, няма да се отработва. Вчера бяхме на среща с председателя на БЗС д-р Николай Шарков с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, зам. министъра Жени Начева и управителя на НЗОК проф. Петко Салчев. Ние няма да подписваме нищо повече, защото всичко вече е уредено“, увери шефът на БЛС.

„Ако някой покаже фактура от НЗОК, ние първи ще излезем на площада. Хората си изработиха и получиха парите. Това помогна на онези, които бяха изпълнили 20-30% от дейността си и нямаха пари за заплати и наеми. Това са компесаторни пари заради това, че те са били на разположение“, обясни той.

Както Скенер.нюз писа, в отчетите на болниците обаче имаше и „интересни“ моменти, като например общински лечебници, които някакси са успели да надвишат лимитите си с между 30 и 50 % в условията на забранен планов прием.

СПОДЕЛИ