24 нови заразени, но от едва 362-ма тествани

Европейското бюро на СЗО предупреждава за възможна поява на нови пикове

134
заразени

24 са новооткритите заразени през последното денонощие у нас. Но причината за малкия брой не е в края на епидемията, а в това, че бяха изследвани 4,5 по-малко проби – 362, защото не е вземан материал за епидемичен контрол, а изследванията са само от болници. Това каза зам.-началникът на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев. Така от щаба най-после признаха очевидната връзка между броя на тестваните, фокусираното изследване сред рискови групи и броя на установените случаи. Нещо, което до този момент упорито се отричаше от шефа на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

14 от новите заразени са в София, 5 са в Благоеврад, в Пазарджик и Ямбол – по двама, в Пловдив – един. „Няма нови случаи във Велико Търново и Видин, което означава, че мерките там са сработили“, коментира проф. Кантарджиев. По думите му две са положителните проби на медици – един лекар от Пловдив и санитар от „Пирогов“, с което заразените здравни работници стават 242-ма.

Общият брой на случаите на коронавирус у нас достигна 2235, като 1513 от тях активни. Заболели деца до 18 г. са 133 или 6% от всички открити. Излекувани са 612 души. Има обаче още двама починали през последното денонощие – мъж на 77 г. с чревна непроходимост, исхемична болест на сърцето и мъж на 69 г. в Благоевградска област с остра дихателна недостатъчност, претърпял мозъчна операция. Общият брой на починалите с COVID-19 е 110 души.

Най-много заразени до момента има в София – 945 случаи; в област Плевен – 208, нови няма; във Видин – 179, също няма нови случаи; в област Благоеврад – 116; в Ямбол – 102.

„Европейското бюро на СЗО предупреждава за възможна поява на нови пикове в някои европейски страни. Щабът анализира ситуацията в страната и на Балканите и препоръките ще бъдат взети предвид“, посочи още проф. Кантарджиев. Според него засега мерките (останаха затворени само детските градини и училищата) у нас работят, но всяко неглижиране може да доведе до увеличаване на случаите. „Най-важно е да се спазва дистанция, да се предпочитат откритите пространства, да се мият ръцете. Ръкавици се ползват само от хора, които са постоянно в контакт с потенциална зараза – ако работят с пари например. На ръцете вирусът умира за 10-15 минути“, уточни директорът на НЦЗПБ.

СПОДЕЛИ