От Мюнхен до Пазарджик – д-р Кристина Дечева се отзова на призив за доброволци

Болницата моли за помощ щаба за обследване на причините за многото заразен персонал

148
доброволци
Д-р Кристина Дечева

През последните дни многопрофилната болница в Пазарджик отправи призив за набирането на доброволци, които да помагат в борбата с коронавируса. Търсят се анестезиолози, реаниматори и медицински сестри, тъй като 14 здравни работници до момента от лечебното заведение са дали положителна проба за COVID-19 и това пречи на нормалната работа. 10 са пациентите с коронавирус, настанени в момента в МБАЛ-Пазарджик. „Всички са в сравнително тежко състояние, поради множество придружаващи заболявания – диабет, онкологични заболявания, прекаран инсулт. Трудностите с кадрите продължават, тъй като много лекари са в задължителна карантина“, обясни директорът на болницата д-р Красимир Темнилов.

Д-р Кристина Дечева е първият и засега единствен доброволец, който се отзовава на призива на ръководството на лечебното заведение. „От много време търся възможност да се върна в България, гледала съм сайтове на различни болници, когато обаче видях интервюто на д-р Темнилов по телевизията, решението дойде от само себе си. Така за мен още на мига отговорът на въпроса „къде“ беше МБАЛ – Пазарджик, а на въпроса „кога“ – веднага!“, разказа д-р Дечева пред БНТ. Тя открои работата на колегите ѝ в пазарджишката болница, които дават по 30-часови дежурства, правейки и невъзможното да бъдат осигурени спешните операции и интервенции. „Няма място за притеснения. Щастлива съм, че мога да помогна на хората от родния си град. Не мисля, че правя нещо специално“, заяви още д-р Дечева.

Директорът на МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов каза, че иска обследване на причините за проблема в болницата, довел до повече случаи на COVID-19 сред медиците. За целта е отправен призив към националния щаб, който да изпрати екип, за да бъде направено заключение. Д-р Темнилов благодари и на частните болници, които също са поели пациенти с коронавирус.

Припомняме, лекари доброволци и медицински сестри чакат и болниците във Видин и Ямбол, но засега такива няма. Командироването на персонал на практика е невъзможно, тъй като свободен такъв няма дори в лечебните заведения в София. Единствената възможност е на помощ да се включат специалистите от извънболничната помощ, желаещи обаче липсват.

СПОДЕЛИ