Д-р Емануил Найденов: Гръбнакът на системата са големите държавни болници

Смъртността от COVID-19 e колкото и от грип, крайно време е истеричната криза от тази пандемия да си отиде, категоричен е неврохирургът

155
Д-р Емануил Найденов
Д-р Емануил Найденов

Срещата ни с коронавируса показа, че гръбнакът на здравната система у нас са големите държавни болници, но и създаденият през годините дисбаланс сега си пролича в голяма степен. Това заяви пред БНР д-р Емануил Найденов, неврохирург от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и член на гражданската инициатива „Млади лекари за ново здравеопазване“. По думите му за разлика от големите столични болници, които не са ограничавали своята дейност, в провинцията масово хората са отлагали до животозастрашаващи стадии своята диагностика и лечение.

„Крайно време е истеричната криза от тази пандемия да си отиде. Според данните, които все повече излизат, смъртността на общия фон заразени кореспондира с тази на стандартна грипна инфекция“, категоричен е д-р Найденов. Според него критериите за епидемия като брой заболели по никакъв начин не са изпълнени у нас. „Бих казал, че е една тренировка за това, което може да се случи наистина с някой потенциално опасен инфекциозен агент. В момента имаме възможност в условията на тренировка да се подготвим за истински бой. Трябва да се научим кои са рисковите контингенти и кои са наистина ефективните мерки за справянето с подобен тип епидемия, тъй като явно блокирането на държавата не е от тях. Доста от мерките, които се направиха, показаха, че са били с нулев ефект“, изтъкна неврохирургът.

Той призна, че има много неизвестни около COVID-19. „Все повече сведения идват в подкрепа на това, че е сред нас от неизвестно дълго време. Трудно може да се докаже кой от нас се е срещал или не с този вирус, тъй като явно антителата не са задължителен феномен след подобна среща“, коментира още д-р Найденов и уточни, че коронавирусът е опасен за хората от рисковите контингенти и при тях смъртността наистина е висока.

„Не може да се изказва човек абсолютно за нещо, в което не е сигурен. В медицината абсолютна е само глупостта. Всичко друго е въпрос на доказателства. Докато тези доказателства не излязат, никой не може да каже нищо със сигурност. Но въпреки това сега има нужда от кампания, която да успокои хората. Да им каже, че този вирусен агент и неговите събратя са били с човечеството и в животинския свят като цяло от много, много дълги векове и те няма да си отидат. Просто трябва да се научим да живеем с тях“, подчерта неврохирургът.

 

СПОДЕЛИ