В „Надежда“ отстраниха 19 миоми с уникален за света метод

Д-р Георги Стаменов и д-р Ваня Атанасова са използвали диоден лазер, 39-годишната пациентка е добре и със запазени детеродни функции

173

Екип от двама водещи акушер-гинеколози в МБАЛ „Надежда“ – д-р Георги Стаменов и д-р Ваня Атанасова, извършиха уникална операция с диоден медицински лазер, като отстраниха 19 миоми на пациентка, съобщиха от лечебното заведение. Миглена Андреева е на 39 години и живее и работи в Германия. Там поставят диагнозата, като ѝ казват, че има 24 миоми и единствената възможност за лечение е отстраняване на матката. Тя отказва, защото желае да има и второ дете.

Случаят е сложен, но специалистите от МБАЛ „Надежда“ решават да приложат иновативен метод – лапароскопия с диоден лазер, който вероятно още никой друг в света не прилага. Хирургичната интервенция е изключително прецизна и точна, много по-бърза, по-щадяща и съответно по-безопасна за жената. А това е от съществено значение за пациента, който има по-кратък престой под анестезия, минимално нараняване на тъканите и намалена кръвозагуба, което осигурява бързо възстановяване.

Изследванията показват, че миомите са 19, а не 24, и на 30 април д-р Стаменов и д-р Атанасова отстраняват всичките 19 от матката на Миглена за 2 часа, като от началото до края работят лапароскопски с диоден лазер. На следващия ден пациентката се чувства отлично и вече се движи активно. Започва и внимателно следоперативно проследяване на състоянието ѝ, а акушер-гинеколозите в „Надежда“ са оптимисти, че мечтаната втора бременност за Миглена може да се случи.

Използването на диоден лазер в лапароскопската миомектомия (отстраняване на миома) бе представено от д-р Стаменов по време на втория международен уебинар по минимално инвазивна гинекологична хирургия, по покана на председателя на Световния конгрес по хистероскопия, който е впечатлен от техниката. Иновативната техника събра стотици поздравления от специалистите от цял свят по време на международния уебинар.

Миомата представлява доброкачествено туморно образувание при жените, което е хормонално зависимо. Статистическите данни в световен мащаб сочат, че всяка втора или трета жена страда от това заболяване, като в част от случаите то може да протече безсимптомно. Обичайно води до репродуктивни проблеми и високи нива на стрес при жените.

СПОДЕЛИ