Антитяло напълно блокира COVID-19

Това е лекарство, което обвива вируса и го извежда от човешкото тяло за четири дни, обявиха учени

341
COVID-19

Антитяло може напълно да блокира COVID-19, обявиха учени от американска биофармацевтична компания, направили откритието.

Специалистите на компанията са изследвали милиарди антитела, стотици от които са били в състояние да повлияят на коронавируса. Учените установили, че едно от тях, STI-1499, е 100% способно да защити човешките клетки от инфекция със SARS-CoV-2, предаде БГНЕС.

От Sorrento Therapeutics, базирана в Сан Диего, Калифорния, обясняват, че принципът на действие на антитялото е, че то обвива вируса и го извежда от човешкото тяло в рамките на четири дни. При това без никакви странични ефекти. „Ние подчертаваме, че това е лекарство. Има решение, което определено работи“, заяви основателят на компанията д-р Хенри Джи пред тв канала „Фокс Нюз“.

Той подчерта, че досега тестовете се извършват само в лабораторни условия, така че компанията не може да произвежда лекарства. В същото време Джи добави, че ако медикаментът се използва за лечение, карантинните мерки могат да бъдат премахнати. „Ако имаме неутрализиращо антитяло в организма, тогава няма да е необходимо социално разстояние“, обясни ученият. По думите му STI-1499 може да започне да се прилага много преди на пазара да се появи ваксина срещу COVID-19. Това би трябвало да означава още преди края на тази година.

Какви обаче са възможностите за производство и на каква цена – все още няма такава информация. Междувременно все повече и по-големи проучвания доказват, че хлорохинът няма никакъв ефект при пациенти с коронавирус.

СПОДЕЛИ