Сменят болниците на първа линия в София

От юни пациенти с коронавирус ще се насочват към Инфекциозна, Втора градска и „Св. Анна“

първа линия

Смяна на караула на първа линия в борбата с COVID-19 се подготвя в София. Идеята е ВМА, „Пирогов“ и „Александровска“, които досега бяха основните болници, които лекуваха пациенти с коронавирус, да предадат щафетата на Инфекциозна, Втора градска и „Св. Анна“. Такава промяна е била обсъдена по време на среща между Столичната здравна инспекция с директорите на лечебните заведения в София, научи Скенер.нюз. За да стане факт новата стратегия, първо директорите трябва да се съгласят и да изготвят алгоритъм, след това главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев да я предложи на здравния министър Кирил Ананиев, който да издаде заповед.

Промяната обаче едва ли ще се случи преди юни, ако не се сблъска челно с реалността, тъй като няма желаещи да поемат щафетата. В същото време „първата линия“ – най-вече в „Пирогов“ – се оголва заради многото заразени медици, навсякъде персоналът е на прага на силите си, а и големите дарения секнаха.

Инфекциозна болница, Втора градска и „Св. Анна“ и сега приемат пациенти с коронавирус, макар ситуацията в тях да е много различна. Оправданието на СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров” е, че няма интензивно отделение и анестезиолози, както и че могат да поемат предимно деца, които обаче изкарват болестта на крак, ако изобщо проявят симптоми. Втора градска беше определена още в началото като общинска инфекциозна структура, но и досега освен със свободни легла не разполага с подготвени лекари и апаратура.

УМБАЛ „Св. Анна“ пък отговаря за болните и от София-област, поема и другите инфекциозни заболявания, както и цялата останала патология. COVID-пациентите в момента там са 20.

Идеята за съсредоточаване на пациенти с коронавирус в определени болници не е лишена от смисъл, но беше редно това да се случи още преди два месеца. И тези структури да се оборудват напълно, но не с дарения и собствени сили, да се осигури достатъчно персонал, който освен екипиран да е и добре платен, а големите многопрофилни болници да се пазят чисти, така че да не се блокира останалата им дейност, а пациентите да не умират от страх дали няма да се заразят, ако отидат на лекар.

СПОДЕЛИ