МЗ: Сигнализирайте при отказ за лечение без PCR тест

Изследване за коронавирус, заплатен от гражданите, не може да бъде условие за прием или консултация със специалист в лечебните заведения, категорични са от здравното ведомство

147
PCR тест

PCR тест, заплатен от гражданите, не може да бъде условие за прием или консултация със специалист в лечебни заведения. Всички здравноосигурени имат право на достъп до лечебни заведения за оказване на болнична помощ, заплащана от НЗОК, когато диагностичната и/или лечебната цел не може да бъде постигната в условията на извънболничната помощ. Това заявиха от здравното министерство по повод на множеството сигнали с подобен казус. Те обаче са до медии и затова от МЗ отправиха апел към гражданите да звънят във ведомството в случаи на отказ от страна на болниците за диагностика или лечение без PCR тест. По всички сигнали за нарушение ще бъдат извършени проверки от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, увериха от МЗ.

„Гражданите имат право да изберат лечебно заведение, сключило договор с НЗОК за оказване на съответната болнична помощ, на територията на цялата страна. Приемът за диагностика и лечение (в т.ч. и оперативно) в болнични условия се осъществява въз основа на здравословното състояние и свързаните с него индикации за болнично лечение и не трябва да бъде възпрепятстван от въвеждане на други предварителни условия. Извън това, по време на хоспитализацията лечебните заведения са задължени стриктно да спазват мерките по превенция и контрол на инфекциите, свързани с медицинското обслужване“, уточниха от здравното ведомство и напомниха, че НЗОК заплаща на болниците PCR тестовете за доказване на COVID-19.

СПОДЕЛИ