Вече има сигурен тест за антитела

Той е разработен от Roche и е получил одобрението на медицинските регулатори в ЕС, Велокобритания и САЩ

546
заразени

Първият сигурен тест за антитела за коронавирус беше одобрен от здравните служби в Англия. London Evening Standard нарича това “пробив, който може да се окаже ключов за смекчаването на мерките в Обединеното кралство”. От BBC са доста по-скептични и цитират изявление на държавната агенция Public Health England, че тестът за антитела, разработен от швейцарската фармацевтична компания Roche, е „много положително развитие“.

Този тип тестове откриват антитела в кръвта, чрез които може да се определи дали човек вече се е срещал с вируса и може да има някакъв имунитет.

Досега всички подобни тестове не бяха достатъчно надеждни и Великобритания върна голяма пратка китайски тестове, които бяха купени за 16 млн. лири. Испания дори изключи от статистиката си диагностицираните за COVID-19 с тестове за антитела, тъй като процентът на ненадеждност е много голям.

„Уверени сме, че тестовете за антитела с добро качество ще са достъпни, когато бъдат необходими“, заяви Джон Нютон, национален координатор на програмата на Великобритания за тестване за COVID-19. Той уточни, че в лабораторията Porton Down учените са провели независими изследвания на новия тест и са стигнали до заключението, че той е 100% точен. „Това от своя страна може да индикира за някакъв имунитет срещу бъдещо заразяване“, каза още Нютон, но уточни, че още не е ясно какво количество антитела са необходими на тялото за изграждане на имунитет срещу COVID-19.

BBC съобщава още, че тестът на Roche е получил одобрението на медицинските регулатори в ЕС и САЩ.

СПОДЕЛИ