Общински болници надвишили лимита си при спрян прием

НЗОК ще плати 100 % от бюджетите на „Пирогов“, ВМА, „Св. Анна“, „Александровска“, „Проф. д-р Ст. Киркович“ - Стара Загора, и МБАЛ „Света Петка“- Видин, другите получават 85 %

392
болници

Общински болници са отчели между 130 и 150 % от лимита си за март при спрян планов прием. Това става ясно от стенограмата от заседанието на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 27 април. Според надзорниците това е необяснимо, тъй като по време на извънредното положение лечебните заведения са били полупразни, няма планови операции, а дори и по-тежко болните рядко са търсили помощ поради страх от зараза.

„Тези с надвишен лимит да бъдат проверени. Ние за нито една болница не предлагаме пропорционално увеличение или корекция на общия им таван, който сме дали“, разпорежда зам.-здравният министър и шеф на Надзора на касата Жени Начева.

Болници за рехабилитация също са отчели дейност при забранена такава. „Тъй като не искаме сега да спрем плащанията по лечебни заведения, особено тези, които са на първа линия, аз съм поставил задача, след като мине това да направят проверка на всичките Специализирани болници за рехабилитация, които са отчели дейност в момента, когато със заповед министърът беше забранил такава дейност. Тъй като ние имаме точно определени клинични пътеки, по които могат да приемат спешните. Тогава ще направим проверка и ще докладвам всъщност какво се е случило. От 14 болници по рехабилитация има само 3, които са горе-долу в не много добро състояние. Останалите общо взето се движат като норма в тази ситуация“, казва управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

Той информира, че „Пирогов“, ВМА, „Св. Анна“, „Александровска“, „Проф. д-р Ст. Киркович“ – Стара Загора и МБАЛ „Света Петка“- Видин са подали искане да им се изплати не 85 % от бюджета за март, както е предвидено в анекса към НРД, а 100 %. „Писмата са постъпили не през РЗОК, а направо до мен и предлагам да им одобрим допълнителните пари, защото това са болниците, които посрещат на първа линия пациентите с COVID-19. Общият размер на сумата за тези лечебни заведения допълнително е 2 365 000 лв.“, обяснява проф. Салчев. По думите му част от тези болници са изпратили списък на разходите, които са направили във връзка с преустройството на другите отделения за работа със заразени с коронавирус.

Надзорният съвет на НЗОК се е съгласил, че тези средства трябва да бъдат изплатени, макар че разходите не са лечебни, а са административни, за да не се стигне до намаляване на заплатите на персонала, става ясно от стенограмата.

СПОДЕЛИ