Коронавирусът у нас се разпространява на огнища

31 са новите заразени, има и 3-ма починали за последното денонощие, а който не вярва, че има тежко болни, да заповяда във ВМА да се убеди, заяви ген. Венцислав Мутафчийски

151
заразени

Коронавирусът у нас все още се разпространява на огнища и това обяснява големите разлики в установените случаи през различните дни. Това заяви началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. По думите му клъстерната циркулация дава възможност на здравните власти да контролират и да ограничават заразата.

Положителните проби през последното денонощие са 31, като са изследвани 1611 души. „Това е още едно доказателство, че многото тестове не означават повече открити болни“, коментира ген. Мутафчийски. И увери, че щабът продължава работата си в условията на извънредна епидемична обстановка, като ще мониторира ситуацията в другите страни и ще прави предложения за затягане или отхлабване на мерките.

До момента потвърдените случаи у нас са 2100, от които активни – 1481. 12 от новозаразените са от София, 6 – от Ямбол, 4 – от Плевен, 3 – от Сливен, като сред тях и дете на 10 години, в Пловдив са двама, а Габрово, Кюстендил, Монтана и Пазарджик – по един.

Заразените медици са 228, което е 11% от общия брой потвърдени проби. Три са новите случаи – на лекар от МБАЛ-Пазарджик и на медицинска сестра и санитар от ВМА-Плевен.

521 са излекуваните до момента. 365 са настанените в болници, от тях в интензивни отделения са 51. Трима са починали през изминалото денонощие, с което жертвите на COVID-19 у нас станаха 99. Мъж на 79 г. е издъхнал в болницата в Монтана, той е от Дома за стари хора в Кула. Сред починалите са още 75-годишна жена в УМБАЛ „Св. Анна“ с ковид-пневмония и мъж на 87 г. с придружаващи сърдечни заболявания и карцином на ректума, който е бил настанен в „Пирогов“.

„Наистина, повечето от пациентите, които починаха, имат придружаващи заболявания. Но това не означава, че тези хора щяха да загинат, ако не се бяха срещнали с коронавируса.  Хронично болните живеят все по-дълго, защото има добра медицинска грижа“, подчерта шефът на щаба и добави, че в България над 800 000 души са със сърдечносъдови заболявания, а самият той е хипертоник от 12 години. „Никой в момента не може да бъде сигурен колко биха живяли хората, които починаха с коронавирус у нас. Моята теза е, че те биха могли да изкарат с години, въпреки придружаващите ги заболявания. Всеки, който не вярва, да заповяда 3 дена във ВМА да наблюдава как боледуват тези пациенти. Те боледуват тежко, продължително и не могат, с хроничните си заболявания, да се справят с всички неща, които им се стоварват благодарение на коронавирус инфекцията“, каза още ген. Мутафчийски.

Той съобщи, че от щаба наблюдават какво става в детските градини в страните, където са отворени, като в Дания за повече от 10 дни не се забелязва повишение на заболеваемостта, но в Германия отчитат, че опасността остава. „Поне още една седмица не бива да се коментира отваряне на забавачките у нас“, смята шефът на щаба.

„Тестът, който се изизсква за влизане в някои страни, не е показателен и не изключва карантината. Имаме редица случаи на хора, които са влезли от чужбина, поставени са под 14-дневна карантина и към 10-ия ден установяваме, че са болни. Има и такива, които първоначално са тествани и след това заболяването се доказва на по-късен етап. Тестовете не могат да заменят карантината“, коментира ген. Мутафчийски темата с летните почивки и задграничните пътувания.

„Ниска заболеваемост, укрепване на болниците, обучение на персонала, изработване на терапевтични схеми – това се постигна. Ние имаме невероятния късмет да работим със съзнателни хора, които разбраха каква опасност се задава и бяха адекватни в спазването на мерките. Затова се изпълниха всички цели на карантината“, обобщи генералът.

СПОДЕЛИ