До 3 месеца готов прототип на BG-ваксина срещу COVID-19

Коронавирусът не може да се разпространява през различни носители, кавито са дрехите, подчерта доц. Андрей Чорбанов от БАН

284
ваксина

Прототипът на българската ваксина срещу COVID-19 ще бъде готов до три месеца. След това обаче идват дългите тестове. Това заяви пред БНР доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН, където се разработва ваксина срещу коронавируса. По думите му работата по нея ще продължи около година.

„Има състезание между фирмите за държавните суми, които ще бъдат отпускани от богатите страни за тестването. Българската  ваксина представлява вирус имитираща частица и е с наноматериали, които ще бъдат носители на съответните вирусни компоненти, които трябва да се разпознават“, обясни доц. Андрей Чорбанов.

Ученият обаче е скептичен по отношение на лекарствата и разчита повече на действието на имунната система. „Вирусът не е жив организъм, а парче молекула. Лекарствата имат изключително силни странични реакции. Този вирус не е истинският Армагедон, но ни показа, че обществото не само не е подготвено технически да реагира на такъв тип епидемия, но и психологически“, коментира доц. Чорбанов.

По думите му груповият имунитет е този, който може да запази човешката популация. „Освен това коронавирусът не може да се разпространява през различни носители, каквито са дрехите. Виждам параноични хора с ръкавици навън. В открити пространства вирусът е чувствителен към всичко. Това, че издържал с часове върху повърхности, граничи с научната фантастика“, подчерта имунологът.

СПОДЕЛИ