Лекари: Не е етично да не предложим алтернатива на цигарите

Подходът за намаляване на вредата в областта на тютюнопушенето може да изиграе ключова роля за спад на незаразните болести

тютюнопушенето

По данни на СЗО, незаразните болести заемат първо място като причина за смърт в развитите страни, а петте основни рискови фактора за високата заболеваемост са цигарите, неправилното хранене, замърсеният въздух в градовете, злоупотребата с алкохол и недостатъчната физическа активност. Много от тези заболявания могат да бъдат предотвратени чрез здравословен начин на живот.

За да намалее заболеваемостта и смъртността по света, експерти предлагат да се приложи подходът за намаляване на вредата в областта на тютюнопушенето, като обясниха и как може да стане това по време на провелата се в началото на годината Конференция за намаляване на вредата в Париж.

Например основният рисков фактор за развитието на рак на белия дроб е пушенето (то е причина за 90% от случаите на рак на белия дроб).  Във Франция, въпреки много строгите ограничение за реклама на тютюн и високия акциз, почти половината от пълнолетното население на страната пуши цигари (11,5 милиона души през 2018 г.). В някои страни извън ЕС ситуацията изглежда още по-сериозна. В Египет, например, 60% от мъжете пушат, като 70% от тях искат да спрат пушенето, но само 5% успяват да го направят без чужда помощ, сподели пулмомогът Тарек Сафват. За да се преборят с тютюнопушенето, от 2007 г. насам в страната въвеждат  забрана за пушене на обществени места заедно с увеличение на акциза на тютюна.

В Русия процентът на пушачите също е много висок. „През 2009 г. в нашата страна са пушили 60% от мъжете и 22% от жените, а през 2017 г. процентите са съответно 45% и 15%“, заяви Давид Заридзе, член-кореспондент на Руската академия на науките, работещ в Научния център по онкология „Н.Н. Блохин“ в Москва.

В Русия се наблюдава парадоксална картина – макар че потреблението на тютюн нараства, смъртността от рак на белия дроб спада

По мнението на Заридзе това е свързано с намаляването на допустимото съдържание на катрани в цигарите. „До 2009 г. се отчиташе рязък ръст на продажбите на цигари, което значи, че се увеличаваше процентът на тютюнопушене. В същото време смъртността от рак леко спадаше. Защо? През 1986 г. се провежда международна конференция за вредата на пушенето в СССР, на която се устаноявява, че докато цигарите в Европа са със съдържание на средно 12 мг катрани, то катраните в съветските цигари и пурети надвишават 30 мг“, споделя Заридзе. По препоръка на експертите от тази конференция през 1987 г. в СССР се приема регламент, с който съдържанието на катрани в цигарите на пазара се намалява рязко от над 30 мг до 15 и впоследствие 12 мг в цигара.  В резултат на това смъртността от рак на белия дроб в периода от 1993 до 2016 г. спада с 40 %  – от 73  до 43  случая на 100 хил. население. „Ние спасихме от смърт около 200 хил. души. Това е типичен пример за намаляване на вредата от пушенето. Разрешеното съдържание на никотин в цигарите също бе намалено, тъй като по този начин се намалява зависимостта от никотин и има възможност така хората да спрат да пушат в крайна сметка“, допълни руският учен.

Електронните устройства и системи за доставяне на никотин очевидно са по-малко опасни

Те съдържат значително по-малко канцерогенни и токсични вещества, подчерта още Заридзе. Всички препоръки, обаче, трябва да се основават на коректни научни изследвания. Такова, според руския учен, е проучването на системите за нагряване на тютюн, проведено в Казанския държавен университет, което доказва, че в този случай канцерогенните и токсични вещества, които навлизат в организма на човека, са много по-малко в сравнение с пушенето на обикновени цигари. Това се дължи на факта, че пиролизата на полицкличните ароматни въглеводороди (ПАВ) и на другите вещества в тютюна, които образуват канцерогени, протича само при високи температури (т.е. при горенето на тютюна) и почти отсъства при нагряването му.

Пушенето е рисков фактор не само за развитие на рак на белия дроб, но и за други заболявания като Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Пушачите живеят средно 10 години по-малко от непушачите. В тютюневия дим са установени над 6 хиляди химически вещества, като 93 от тях са признати за вредни от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA). Затова по време на сесията за профилактика на незаразните заболявания на конференцията за намаляване на вредата в Париж се включиха с изказвания не само онколози. Пушенето на цигари е важен фактор и за развитието на сърдечносъдови заболявания, посочи кардиологът Реувен Цимлихман от Израел. Честотата на инфаркт на миокарда е 6 пъти по-висока при жените и три пъти по-висока при мъжете, които пушат повече от кутия цигари на ден, в сравнение с хората, които никога не са пушили. По данни от проучването INTERHEART на пушенето се дължат 36% от популационния риск за първи инфаркт на миокарда  (population-attributable risk). От друга страна, рискът от повторен инфаркт при хората, които са отказали пушенето след първия инфаркт, намалява двойно за една година, а след две години се изравнява с риска при непушачите. „Не е етично да не предложим алтернатива на пушенето на болния, който не може да спре да пуши. Дълг на лекаря е да информира пушача за по-малко вредните за здравето бездимни продукти, съдържащи никотин“, категоричен е проф. Цимлихман.

Съвременната цивилизация е базирана на принципа на удоволствието

Това изтъкна Хосе Куейрос, представител на португалската неправителствена организация за устойчиво развитие „APDES”. Но получаването на удоволствие (от храна, алкохол, пушене, наркотици и пр.) трябва да бъде съпътствано с мерки за намаляване на вредата. Едно евро, вложено в профилактика на незаразните заболявания, носи приход от 4,7 евро в икономиката. Организацията се бори за правата на хората със зависимости, помага им да променят начина си на живот и да защитават своите интереси открито. Като аргумент Куейрос цитира дефиницията за „здраве“ в Устава на СЗО, според която„Здравето е състояние на пълно физическо, умствено и социално благоденствие, а не непременно отсъствие на заболяване или физически увреждания“.  За да постигне това състояние, пушачът има нужда от цигара, а алкохоликът – от алкохол. „Но трябва да се намалят до минимум свързаните с това вреди“, уточни Куейрос. На въпрос защо в повечето държави по света цигарите са разрешени, той отговори, че практиката на пълните забрани не е ефективна.

„Достатъчно е да си спомним за Сухия режим в САЩ през 30-те години на 20-и век, който доведе до разцвет на незаконната търговия, отравяния с фалшив алкохол и бюджетен дефицит.  Много по-ефективно и безопасно е да се предлагат алтернативни бездимни продукти, които причиняват по-малка вреда както на човека, страдащ от зависимост, така и на хората около него“ – около тая теза се обединиха лекторите в конференцията за намаляване на вредата в Париж.

СПОДЕЛИ