54 нови заразени, 9 от тях са медици

30 души персонал напускат болницата във Видин, няма и доброволци, а само столичните "Св. Анна" и "Пирогов" са изявили желание да приемат пациентите от Гара Орешец и Кула

425
заразени

54 са новите заразени с коронавирус, 20 от тях са в болница. 1397 проби са направени за денонощието. Така общият брой на установените случаи у нас става 1865. Няма смъртни случаи от COVID-19 за последното денонощие. Това съобщи секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов.

10 са активните области в страната. От новите случаи 28 са в София, от които 10 в болница и 18 амбулаторни, в Ямбол има 9 нови, Плевен – 4, Пазарджик и Благоевград – по 3, Варна и Сливен – по 2, Пловдив, Силистра и Стара Загора – по 1. Има още заразени деца между 7 и 17 години.

Девет са новите медици с доказан COVID-19 – осем в София и един в Ямбол. Така заразените лекари, сестри и санитари вече са 201. Излекувани са 401 пациенти, със 17 нови. 355 души са настанени в болници, 43 от тях – в интензивни отделения.

„Продължаваме да следим всички научни съобщения за клинични проучвания на нови медикаменти. На този етап все още няма категорични доказателства за ефективността на определен лекарствен продукт. Основните акценти са физическата дистанция и спазването на хигиенните изисквания“, обобщи доц. Димов.

В същото време напрежението в болницата във Видин е голямо и част от медиците напускат, като до момента вече 30 от тях са с предизвестием а над 45 са заразените с коронавирус. Анализ на областния оперативен щаб показва, че всички заразени по един или друг начин са имали пряк контакт с лекари от МБАЛ „Света Петка“, което прави лечебното заведение основно огнище.

„Работата е много натоварена вече, много е тежка. Всички колеги, които останаха да работят вече са изнервени“, призна прокуристът на д-р Ивета Найденова. Отправен е апел към лекари от частните медицински центрове в града, но нито един не се е съгласил да работи в болницата. През това време заразените от домовете за възрастни в Гара Орешец и Кула още се извеждат от социалните институции. Единствените болници, изявили желание да ги настанят, са столичните „Св. Анна“ и „Пирогов“.

„Моля ги да си преосмислят решението. Недопустимо е да искам от министър Кирил Ананиев да командирова медици от страната при условие, че имаме над 80 в частните центрове“, каза пък областният управител на Видин Момчил Станков. Той е поискал помощ от Националния щаб и министрите на отбраната и здравеопазването за дезинфекция на МБАЛ „Света Петка“. В момента болницата има необходимост от спешни медици, хирурзи, кардиолози и сестри.

СПОДЕЛИ