Почина още една лекарка, била е приета и изписана с отрицателни проби

Все още не е ясно дали д-р Нели Пандова е жертва на COVID-19 или на белодробна емболия, увеличават се смъртните случаи у нас, а новите заразени за 24 часа са 23-ма

заразени

Лекарка, изписана с две отрицателни проби, е втората жертва на коронавируса сред медиците у нас. Тя е от столичната Спешна помощ и е починала през нощта в Александровска болница. Това съобщи секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов на брифинг в Министерския съвет. Припомняме, вчера в болницата в Сливен, където и работеше, почина 43-годишната д-р Илияна Иванова.

„Д-р Нели Пандова – Илиева е от първите заразени в ЦСМП-София. Лекувана е в Окръжна болница, след установени 2 отрицателни проби е изписана за домашно лечение, страдала е и от ХОББ. Вчера обаче внезапно се е влошила и когато е приета веднага е интубирана. Не е стигнала до интензивното, загинала е в спешния център на „Александровска“, въпреки че колегите са я реанимирали 45 минути“, внесе яснота по случая председателят на щаба ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

По думите му това хвърля сериозно съмнение върху имунитета, който се изгражда срещу вируса. „Обезпокоително е, че е излекувана. При пристигането й е направен бърз тест, който е дал положителен резултат. Днес се очакват резултатите от PCR-тест“, каза още той.

лекарка
                  Д-р Нели Пандова

По информация на Скенер.нюз обаче не става дума за резаразяване или недоизлекуване, а за белодробна тромбоемболия – усложнение, за което кардиолози от целия свят предупреждават от седмици, особено при хора с наднормено тегло. Според родни медици, затова е много важно в протоколите за лечение да бъдат включени препарати като хепарин и антистенокардин, и то във високи дози. Скенер. нюз научи още, че и последният PCR тест на д-р Нели Пандова – Илиева е отрицателен. Тя е била приета в „Св. Анна“ също с отрицателен тест и изписана още на 7 април. Не е била водена като пациент с коронавирус, макар че синът й наскоро се е оказал заразен, а преди да се тества е контактувала с болен шофьор на линейка.

През последните дни смъртните случаи у нас се увеличават, като за изминалите 24 часа битката с COVID-19 изгубиха още трима пациенти. В МБАЛ-Благоевград е починал 68-годишен мъж, който е страдал от сърдечна и дихателна недостатъчност. В областната болница във Видин е починал мъж на 80 г., който е страдал от исхемична болест на сърцето, хронична сърдечна недостатъчност, прекарал е инфаркт, бил е и опериран преди седмица. Третият смъртен случай е от Плевен – 82-годишна жена, която е имала хронична обструктивна белодробна болест и хронична сърдечна недостатъчност. Така общо жертвите на коронавируса са 73-ма, а страната ни вече не е на предпоследно място по брой починали, като се изкачи с две места.

23 са новите заразени за денонощието, от които 10 са в болница. Сред тях има две деца и двама медици от „Пирогов“, където положителните проби сред персонала вече са 50. Общо заразените на територията на страната са 1611 души.

СПОДЕЛИ