Първа жертва на коронавируса сред медиците у нас

47 нови заразени, три сценария за развитието на епидемията

558
заразени

Първа жертва на коронавируса сред медиците у нас – 43-годишна лекарка от МБАЛ-Сливен. Тя е работила в Инфекциозно отделение на болницата, като заболяването се е развило много бързо, била е интубирана, но колегите й не са успели да я спасят. Това съобщи доц. Димо Димов от Националния оперативен щаб. По-късно БЛС стартира дарителска кампания за набиране на средства за семействата и близките на починалите медици в битката с COVID-19. Първата вноска по сметката в размер на 5000 лв. ще бъде направена от лекарския съюз за семейството на д-р Илияна Иванова.

коронавируса
Д-р Иляна Иванова

За последните 24 часа са починали и двама мъже – мъж на 64 г. от Смолян и пациент на МБАЛ-Сливен на 65 години. И двамата са имали придружаващи заболявания. Общо жертвите на КОВИД-19 у нас до този момемт са 69.

47 са новите случаи на коронавирус от 1126 изследвани, с което общият брой установени заразени е 1588. Увеличението е с 3% спрямо предишния ден. Активните случаи са 1232, а новата област на разпространение е Разград.

6 от новооткритите от София – по един във ВМА и „Пирогов“ и четири амбулаторни. Видин – 22, Благоевград – 5, Плевен – 3, Кюстендил – 2, Перник – 2, Пловдив, Пазарджик, Враца, Разград, Смолян и Ямбол – по един.

Пет са новите случаи на заразени деца на възраст между 2 и 16 години. Медицинските лица с положителни проби, открити през последното денонощие, са 4. Трима от тях са в „Пирогов“ – двама лекари и рентгенов лаборант, в Плевен – персонал от отделението по хемодиализа. Общо заразените медици са 174, като най-много от тях – 48 са от „Пирогов“. Цели 20 са от хирургичните клиники, 10 са работещите в КОВИД отделенията – 6 от новосформираната инфекциозна клиника и четирима от реанимацията, обясни директорът на спешния институт проф. Асен Балтов. 38 са болните медици във Видин.

11 са новите излекувани. Общият брой до момента е 287, а 317 души са на болнично лечение, от тях 43 в интезивно отделение.

„Три сценария на развитие на пандемията прогрозират специалистите в световен мащаб“, каза доц. Димов.

Сценарий 1

Серия от повтарящи се малки вълни, които ще се проявяват и през лятото, последователно, за период от 2 години, с тенденция към намаляване през 2021 г.

Сценарий 2

По-голяма вълна през есента и зимата на 2020 г., което е типично за сезонните респираторни заболявания, и последващи една или повече по-малки вълни през 2021 г.

Сценарий 3 – т. нар. бавно изгаряне на причинителя

Текущо предаване, възникване на отделни случаи, но без ясно изразен вълнов модел.

„Независимо от сценария, който ще последва тази пандемия, очакванията са между 18 и 24 месеца да има значителна активност на коронавирусната инфекция“, уточни доц. Димов. По думите му обществата трябва намерят баланса между противоепидемичните мерки и възстановяването на икономическия и обществения живот. „Затова и в нашата страна има постепенно либерализиране на ограничителните мерки. В следващите дни ще се анализира дали тези мерки дават необходимия ефект. От развитието на епидемията у нас ще зависи дали ще има последващо отхлабване на мерките или връщане към по-строги. Това е моделът който следват всички страни“, каза още той.

 

СПОДЕЛИ