Учени пресметнаха коя страна кога ще победи коронавируса

COVID-19 ще утихне в целия свят на 1 декември, няма данни за България, но съседите ни ще излязат от кризата оше през лятото

634
пандемия

Съседните на България страни ще победят коронавируса след началото на лятото – първа Македония на 17 юни, следвана от Гърция на 12 юли и Турция на 30 юли. Това показват изчисления на учени от Сингапурския университет за технологии и дизайн (SUTD). След анализ на голям обем данни те предсказват кога ще дойде краят на пандемията. COVID-19 ще бъде победен в целия свят на 1 декември.

България не фигурира в списъка, но има данни за всички съседни държави. За Сърбия сингапурските учени предвещават победа на 24 август. Румъния пък ще се справи със заразата чак на 28 август, сочи проучването. Според анализа COVID-19 е изчезнал от Китай още на 8 април.

До 7 август ситуацията ще бъде решена напълно и в Русия, а за САЩ датата е 9 септември. Швеция, станала популярна с особената си стратегия, отхлабените мерки и желанието за бърз стаден имунитет, ще пребори вируса едва на 26 септември, пресмятат сингапурските учени.

Най-засегнатите държави в Европа – Испания и Италия ще се справят с разпространението на заразата съответно на 3 август и на 31 август. Франция ще излезе от медицинската част на кризата на 10 август, а 12 дни след нея победа ще може да обяви и Великобритания. Последната страна, която ще се изчисти от вируса, е Бахрейн – на 28 декември.

Публикувани са данни за 85 страни. За прогнозата е използван математически модел на разпространението на инфекцията, който описва динамиката на чувствителни към болестта, заразени и възстановени. Авторите обаче предупреждават за опасностите от „прекомерен оптимизъм”.

СПОДЕЛИ