Щабът моли премиера да спре сутрешните брифинги

Приносителите на лоши вести ги убиват, на път сме да ни убият, заяви ген. Венцислав Мутафчийски

599
щабът

Приносителите на лоши вести ги убиват, на път сме да ни убият. Така ген. Венцислав Мутафчийски отговори на въпрос дали се  обмисля промяна по отношение на оповестяването на информацията за Covid-19 у нас в контекста на сериозния стрес, който създава всекидневното съобщаване на брой заразени и починали вследствие усложненията на вируса. „От 3 седмици настояваме пред премиера да бъде променен начинът на оповестяване, не защото ни тежи това нещо. Всъщност, разбираемо е, че и на нас ни тежи тази работа, но ние я приемаме абсолютно отговорно. Още при създаването на щаба една от функциите му бе оповестяване на всички вести, които са свързани с коронавирус инфекцията. Фундаменталната идея беше обществото да бъде максимално и обективно информирано по този въпрос“, заяви ген. Мутафчийски.

Той даде пример с баща, който разказал, че вече и 8-годишното му дете коментира вестите от щаба и попитал дали не може да се даде детски брифинг, в който „вземете, че излъжете малко“.

„Това е много мило съобщение, само че за съжаление не ни е позволено да правим манипулиране на данните с цел да се харесаме на хората. Това и за нас е емоционално изчерпваща задача. Цял живот ние, като лекари, сме поднасяли много неприятни вести на нашите пациенти – да им кажем, че са болни от нелечимо заболяване, че перспективите или възможностите им за лечение са доста ограничени, че имат лимитиран живот… Това е част от стреса в нашата професия. Така че ние проявяваме пълно разбиране към нашите съграждани, че може би им омръзнахме, а пък и преносителите на лоши вести ги убиват. На път сме да ни убият, но все пак докато важи тази заповед на премиера за функциите на щаба, ние трябва да ги изпълняваме“, коментира началникът на щаба.

„Знам всички разсъждения по този въпрос: много е малка заболеваемостта, много е преекспонирано това на фона на малката заболеваемост. Все по-малко се чуват гласове: „Ми че тая заболеваемост е във връзка с усилията на много хора, включително и нашите. Ние не си причисляваме към нашата дейност всички позитиви, но това е резултат, който е явен. Това е факт. Едно нещо със сигурност може да се твърди – че в България се наблюдава ниска смъртност от Covid-19“, посочи още ген. Мутафчийски.

На въпрос за отправените заплахи за живота му той заяви: „Това е само мой проблем и ничий друг.“

СПОДЕЛИ