Разработиха антивирусно покритие за повърхности с 90-дневна защита

Предстои препаратът, който е нетоксичен и не е опасен за кожата, да бъде пуснат в магазините през май

289
антивирусно покритие

Изследователи от Хонконгския университет съобщават, че са разработили антивирусно покритие, което може да осигури 90-дневна „значителна“ защита срещу бактерии и вируси като причинителя на болестта Ковид-19, предаде Ройтерс.

Покритието, наречено MAP-1, е разработвано в продължение на 10 години и може да се пръска върху често използвани обществени повърхности, като бутони на асансьори и парапети, обясняват специалистите от Хонконгския университет за наука и технология. „Хората постоянно докосват тези повърхности, които същевременно служат като ефективна среда за предаването на болести“, казва професор Джоузеф Куан от изследователския екип.

Покритието, което се образува след напръскване, включва милиони нанокапсули, съдържащи дезинфектанти. Те запазват ефективността си срещу бактерии, вируси и спори дори след като покритието изсъхне.

За разлика от обичайните методи за дезинфекция като разредена белина и алкохол, покритието MAP-1 е подсилено от чувствителни към топлината полимери, които са капсулирани и освобождават дезинфектанти при контакт с човек.

Покритието е нетоксично и е безопасно за кожата и околната среда. Вече са направени тестове в болница и дом за възрастни хора и предстои препаратът да бъде пуснат в магазините през май. Прилагането на покритието струва между 20 000 и 50 000 хонконгски долара в зависимост от размера на напръсканата площ. От компанията планират да пуснат версии от 50 и 200 мл за домашна употреба на цени между 70 и 250 хонконгски долара.

СПОДЕЛИ