Заплашват ген. Мутафчийски със смърт

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пък сезира етичната комисия за статуси на лекар във фейсбук, в които се критикува работата на оперативния щаб за борба с коронавируса

954
Мутафчийски
Ген. Венцислав Мутафчийски

Началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски е заплашван със смърт. Това съобщи самият той в интервю за „Дойче веле“.

„Отдалечавам се от образа на добрия. Моят образ твърде често вече се сатанизира. В смисъл, че действията и упоритостта на щаба разрушавали икономиката, което всъщност изобщо не е вярно. Проблемът е глобален“, казва той и допълва: „Вече получавам заплахи, включително за живота ми. Такива идват с имейли, есемеси или по вайбър. Аз, разбира се, ги предавам на полицията“.

Генералът дори пази в телефона си някои от смъртните заплахи и цитира едно от последните послания: „Искам да бъдеш усмихнат, когато ти пусна куршума“.

Заплахите са както анонимни, така и с имена, но без да е ясно дали имената са реални. „Аз не мога да преценя реална ли е заплахата или не. Да, правя много жертви за работата си, но чак пък да загубя живота си…“, споделя Мутафчийски. По думите му полицията си върши работата и в момента изяснява поредния такъв случай.

Смъртните заплахи се броят на  пръстите на едната ръка. Много повече обае са гневните вербални послания. „Наложи се дори да деактивирам един имейл“, допълни началникът на щаба.

Припомняме, в началото на кризата той беше възприеман като герой, а рейтингът му скочи до екстремните 89 % одобрение. Социолозите дори побързаха да предрекат политическа кариера за хирурга, който е и началник на ВМА.

В същото време председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров е сезирал Централната комисия по професионална етика на съюза за статуси във фейсбук, в които се критикуват работата на ген. Венцислав Мутафчийски и на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Статусите са на д-р Георги Тодоров, собственик на лаборатория в Русе и член на контролната комисия на БЛС. За „лова на вещици“ съобщи самият д-р Тодоров, който определи тези действия като опит за цензура.

„В настоящото извънредно положение д-р Тодоров пише поредица от твърдения по адрес на колеги. Моля да се произнесете дали има нарушение на морално-етичните норми“, пише Маджаров до комисията. В някои от статусите наред с критиките, действително им и обидни квалификации.

СПОДЕЛИ