В „Пирогов“ спасиха мъж, бил 38 дни на респиратор

Пациентите не трябва да заплащат за тестването си за коронавирус, ако лекар е преценил, че има нужда от такова изследване

445
респиратор

В „Пирогов“ спасиха мъж с COVID-19, след 38 дни на респиратор. 68-годишният пациент е едва третият интубиран, който е излекуван у нас. От два дни той е контактен и адекватен, изчистен от вируса, но все още е под грижите на лекарите, обясни за Скенер.нюз директорът на спешния институт проф. Асен Балтов. Съпругата му също е била заразена и лекувана в „Пирогов“, като тя вече е изписана.

„63 са положителните проби за денонощието, 25 са настанени в болници“, съобщи на брифинг на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Днес са регистрирани още 13 положителни проби и така установените случаи на COVID-19 у нас вече са 1247.

София новите случаи са 23. В Плевен 19 са позитивните резултати – 7 души са от завод „Мизия“, 5 са контактни на тях лица, като 7 са настанени в болница. Във Видин има 12 установени с коронавирус, Благоеврград – 5, Бургас – 4, Кюстендил и Стара Загора по трима, Силистра и Пазарджик – двама, Перник, Пловдив и Ямбол – по един. Сред заразените има и два деца.

Шест са новите случаи сред медицинския персонал – един санитар в Първа АГ болница в София и 5 във Видин. Общо заразените медици са 135, 11% от всички установени. Общо 292-ма са в болници, от тях 37 са в интензивни отделения. В София са най-много заболелите – 646, 150 са в болница, 27 – в реанимация. Излекувани са 197 души.

Починалите, при които е установен COVID-19, са 55. Днес във ВМА е починал 81-годишен мъж. Пациентът е страдал от хронична обструктивна белодробна болест, хронична сърдечна недостатъчност и артериална хипертония.

Пациентите не трябва да заплащат за тестването си за коронавирус, ако лекар е преценил, че има нужда от такова изследване и то се поема от болницата, категорични са от щаба.

 „В неделя ще се проведе експеримент за създаване на организация за отваряне на парковете за семейства с малки деца“, съобщи още ген. Мутафчийски. По думите му допустимата възраст на децата ще се определи от общинските власти. „Надяваме се гражданите да спазват физическата дистанция, за да не се наложи да се забрани отново“, предупреди той.

СПОДЕЛИ