Рекорден брой заразени за денонощието – 66

Инфекцията влезе в дом за стари хора в Гара Орешец, 95 са болните медици, починалите българи са 52-ма

246
брифинги

Рекорден брой заразени с коронавирус за последното денонощие бяха регистрирани у нас – 66. От тях 29 са приети в болница. Така общият брой на установените случаи с COVID-19 са 1081. Починалите са общо 50, като последната жертва е жена на 71 години в „Пирогов“. Активните случаи са 841, като 13 области от страната са активно засегнати от коронавируса. Това съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

В София има 22 нови случая, от които 16 са амбулаторни. В Плевен са 13 установените случаи, 9 са контактни на работещи в завод „Мизия“. Заразените с коронавирус в Сливен и Велико Търново са по 5, в Пловдив, Пазарджик и Кюстендил – по 4, Видин – 4, които са от дом за възрастни хора в Гара Орешец, и във Варна, Бургас, Силистра и Перник по един.

Инфектираните деца са общо 39, като под 10 г. са 22. Има 5 нови случая – в Плевен две момичета на 2 и 9 години, в Кюстендил две момчета на 3 г., едното е прието в болницата в Дупница, в Пазарджик – едно момче на 2 г., което също е настанено в болница. 190 са излекуваните, 16 са новите. Във ВМА са 5, в „Пирогов“  – 4, в „Св. Анна“ – 1, в Кюстендил – 4, в Сливен – 2-ма.

През последното денонощие са установетени още 12 положителни проби на медицински персонал – 2 в „Пирогов“, 1 в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, 1 в „Софиямед“, 1 във ВМА, 2 в Сливен и 4 във Велико Търново. Общо заразените медици са 95.

По-късно праз деня от МЗ съобщиха за нови 16 положителни проби, като половината от тях са от Видин. Пет са новите случаи в Кюстендил. Така установените заразени към 17.00 часа у нас нарастнаха до 1097 души. За съжаление се увеличават се и смъртните случаи и те вече са 52. Днес в УМБАЛ „Александровска“ е починал 71-годишен мъж, страдал е от остра бъбречна недостатъчност, исхемична болест на сърцето и двустранна пневмония. Пациентът е бил на апаратна вентилация. В „Пирогов“ е починала жена на 85 г., която е страдала от хронична обструктивна белодробна болест и диабет, била е с пневмония.

„Има събития за следващата седмица, които биха дали отражение на ситуацията в България, във връзка с настъпващите мюсюлмански празници“, предупреди ген. Мутафчийски. По думите му мюфтийството е издало заповед към служителите си да затворят храмовете. Молитвите ще се излъчват по интернет, няма да има посещения. „Що се отнася до традициите – разпоредено е събиранията да бъдат в най-тесен кръг, раздаването на храни – да бъдат пакетирани, с възможност за дезинфекция на пакетите”, уточни шефът на щаба.

„Има нота от външно министерство, че се готвят големи пътувания с редовни линии. Трябва да се преустановят тези пътувания, за които ще призовем да бъде взето отношение от ресорните министерства, защото Турция се намира в изключително тежка ситуация“, добави ген. Мутафчийски.

Той алармира, че комбинацията между хидроксихлорохин и азитромицин оказва влияние върху проводната система на сърцето. „Това са нежелани странични ефети, които могат да доведат до внезапна смърт. Затова винаги сме твърдяли, че тези лекарства не бива да се използват в домашна обстановка. Пациентите, които се лекуват с тази комбинация трябва да бъдат под ежедневен мониторинг. Има първоначални съобщения за увеличен брой на смъртните случаи от лечението с тези препарати, и ако се реплицират в други страни, ние също ще преосмислим тактиката си“, каза проф. Мутафчийски.

Сформирана е работна група от всички, които имат отношение към изследването на кръвна плазма от излекувани. „Ще дадем указания на болниците как може да се ползва това лечение, но то не е толкова лесно за осъществяване. За да направим пул от кръвна плазма, ние имаме нужда от минимум 2500, а най-добре 5000 дарители. В момента това няма как да стане, но го имаме предвид и ще подготвим документите“, съобщи главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

СПОДЕЛИ