Лекарство срещу коронавирус – още в края на годината

Германия се надява, че бързо ще е в състояние да одобри за продажба медикамент, който в момента се тества

395
коронавирус

Още до края на 2020-а може да има сигурно лекарство срещу опасния коронавирус. Ръководителят на германския Институт за лекарства и медицински продукти Карл Бройх е сигурен, че успехът не е далеч.

„Германия се надява, че още до края на тази година ще е в състояние да одобри за продажба медикамент срещу новия коронавирус, предизвикващ белодробното заболяване Ковид-19“, обяви Бройх в интервю за вестник „Генераланцайгер“ от Бон, цитиран от „Дойче веле“. По думите му в разстояние на само няколко седмици Службата ще може да представи резултати от клиничните изследвания, в които се изпробват лекарствени субстанции срещу Ковид-19.

„Ако данните показват онова, което очакваме, съм уверен, че още през тази година ще успеем да дадем разрешително за продажба“, оптимист е Бройх.

Федералният институт за лекарства и медицински продукти в Бон е най-голямата европейска служба, отговаряща за сигурността и разрешителните за продажба на лекарствени продукти.

Професор Бройх казва в интервюто, че в края на лятото на 2020 г. се очакват първите сериозни резултати от провежданите в момента изследвания на нови лекарства. Той опровергава слуховете за опасното въздействие на Ибупрофен и добавя, че се проверяват и няколко съществуващи лекарства, които и досега са били използвани срещу различни болести.

Припомняме, учените от цял свят търсят медикамент срещу новата „чума“, но все още няма хапче, което да води до дефинитивно излекуване на болните от Ковид-19. Разработването на ваксина пък е доста по-далеч във времето, като най-рано се смята, че такава може да има на пазара в края на следващата година.

СПОДЕЛИ