Правят лекарство от антитела на пациенти, оцелели от COVID-19

Амджен и Adaptive Biotechnologies започват съвместно партньорство за откриване на медикамент както за лечение, така и за профилактика

329
COVID-19

Амджен и Adaptive Biotechnologies започват съвместно партньорство с цел преодоляване на световната пандемия от COVID-19. Двете компании ще си сътрудничат чрез обмяна на експертиза при откриване и разработване на човешки неутрализиращи антитела, таргетиращи SARS-CoV-2, за потенциална превенция или лечение на инфекция с COVID-19. Сътрудничеството включва комбиниране на платформата за имунна медицина на Adaptive Biotechnologies за идентифициране на неутрализиращи вируса антитела и опита на Амджен в областта на имунологията и разработването на оригинални терапии с антитела. Предвид бързо нарастващата пандемия от COVID-19 по целия свят, компаниите започват работа незабавно, като ще финализират финансовите детайли и срокове от партньорството през следващите седмици.

Неутрализиращите антитела предпазват здравите клетки, като въздействат върху биологичната функция на вируса. Тези антитела могат да се използват както за лечение на пациенти, които в момента се борят със заболяването, така и за хора, които са с повишен риск от излагане на SARS-CoV-2, като например здравните работници.

„Успешното ни дългогодишно сътрудничество с Adaptive Biotechnologies ни дава възможност незабавно да мобилизираме общи ресурси, за да помогнем за неотложното справяне с пандемията COVID-19. След секвениране на вирусни гени от стотици пациенти, Амджен има амбицията да приложи тези познания към възможностите ни за разработване и производство на лекарства. Работата с Adaptive и използването на тяхната платформа за неутрализиращи вируси антитела ще ускори възможността да създадем обещаващо ново лекарство за клинични изпитвания възможно най-бързо“, казва Робърт Брадуей, председател и изпълнителен директор на Амджен.

Adaptive Biotechnologies ще разшири своята платформа, за да направи ускорен скрининг на огромното генетично разнообразие на В-клетъчните рецептори при хора, възстановили се от COVID-19. Това ще даде шанс да бъдат идентифицирани десетки хиляди естествено създадени антитела на пациенти, оцелели от COVID-19, за да се изберат тези, които неутрализират SARS-CoV-2. От своя страна Амджен ще приложи своите умения в създаването на терапии с цел подбор, разработване и производство на антитела, предназначени да неутрализират SARS-CoV-2.  А deCODE Genetics, дъщерно дружество на Амджен, базирано в Исландия, ще предостави генетична информация от пациенти, с предшестваща инфекция с COVID-19.

„Изключително мотивирани сме да обединим усилия с нашия партньор Амджен, за да се справим с тази глобална здравна криза“, заяви Чад Робинс, изпълнителен директор и съосновател на Adaptive Biotechnologies. „Това партньорство разширява възможностите ни за откриване на нови лекарства, като показва силата и гъвкавостта на нашата платформа за имунна медицина“, каза още той.

СПОДЕЛИ