Искат незабавната оставка на Ананиев

Петиция събра хиляди подписи против подписания от здравния министър договор за изграждане на Национална детска болница

322
оставка

Петиция за „Незабавна оставка на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и отмяна на договора за близо 100 млн. лева за негодна детска болница!” събра над 15000 подписа само за ден. Инициатор на петицията е Национална гражданска инициатива „За истинска детска болница”.

Ето какво се казва в нея:

„Настояваме за незабавна оставка на Кирил Ананиев! Той злоупотреби с извънредното положение в страната, като подписа в разгара на епидемията и социалната изолация на обществото договор за близо 100 млн. лв. за негоден и потенциално опасен 40-годишен строеж. Ако изобщо бъде завършена, тази детска болница ще бъде бедствие за детското здравеопазване.

Ананиев подписа договора:
– въпреки протестите на десетки хиляди лекари, родители, архитекти и инженери, продължаващи от месеци;
– въпреки многократните си обещания за прозрачен процес;
– въпреки че построяването на нова, модерна детска болница би струвало по-малко и би станало по-бързо.

Ананиев подписа скандалния договор в момент, когато общественото доверие към този министър е сринато. Собствените му експерти признаха, че тази болница ще бъде голям компромис – с децата, с лекарите, с родителите и с цялото общество. Самият той призна, че никой не знае какво е състоянието на конструкцията. Но вместо да се извини на обществото и да прекрати обществената поръчка, възложи ново проучване и проектиране, които ще продължат цяла година – време, в което може да се проектира с международен конкурс нова модерна детска болница и да започне строителството й.

Този провал няма да се измерва с пропилените милиони левове, а с лошо детско здравеопазване. А отговорността за провала на детското здравеопазване ще носи цялото правителство, не само г-н Кирил Ананиев. Вие, г-н Премиер, поемате ли тази отговорност?”

Припомняме, преди два дни здравният министър подписа договор с Дружество по Закона за задълженията и договорите  „ДЕТСКО ЗДРАВЕ“, съставено от три фирми -„Главболгарстрой“ АД, „Главболгарстрой-Пловдив“ АД и „Главболгарстрой Интернешънал“ АД, за проектиране, строителство и авторски надзор на Национална многопрофилна детска болница на общата стойност на 93 407 331.47 лева.
Обичайната практика в такива случаи е възложителят първо да възложи проектиране и след приемане на проекта да избере строител. В този случай Ананиев възлага проектирането, строителството и надзора на едно дружество.

Стоманобетонната конструкция, която столичани наричат „етажерката“, е неосъществен мегаломански проект за детска болница отпреди 40 години и се намира в двора на УМБАЛ „Александровска“. В цената на поръчката не е включено медицинското и немедицинското оборудване, което вероятно ще струва поне още толкова.

СПОДЕЛИ