Хасан Адемов с COVID-19, тестват всички депутати

Умоляваме хората да носят маски и да спазват изолацията, то и на мен ми омръзна през два метра да гледам Томислав, Мутафчийски и Горанов, каза премиерът Борисов

441
Хасан Адемов
Д-р Хасан Адемов

Депутатът от ДПС и председател на социалната комисия в парламента д-р Хасан Адемов е дал положителна проба за коронавирус. Това съобщи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на извънреден брифинг, като уточни, че оповестява името му с неговото лично съгласие.

По препоръка на Националния оперативен щаб ще се направи тест на всички депутати преди извънредното пленарно заседание, което трябва да се проведе на 2 април с оглед актуализацията на бюджета, каза още Караянчева.

„Има направена организация, информирала съм председателите на парламентарните групи. Утре в две болнични заведения ще се правят тестове на народните представители, а в четвъртък и контактните на д-р Адемов от администрацията на НС“, посочи още тя.

Днес Караянчева събира ръководствата на парламентарните групи, за да решат как да действат в тази ситуация. Тя се утежнява допълнително от факта, че парламентът трябва да гласува актуализацията на бюджета и вземането на нов заем, а в същото време депутатите трябва да излязат в карантина заради това, че един от тях е заразен.

Председателят на парламента пожела на д-р Адемов бързо възстановяване.

„Вървим по много тънка нишка – хем да спазваме мерките, хем да не се паникьосват хората. Движим се правилно и то със съдействието на обществото“, каза пък премиерът Бойко Борисов по време на онлайн интервю за „Господари на ефира“. В него участваха и началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски и вицепремиерът Томислав Дончев.

„Ако има доказани мерки срещу коронавирус, то това е спазването на дистанция, на изолация. А маската е, за да може, ако някой се изкиха, да те предпази. Искам да попитам колко струва една кутия цигари, повече от една маска? Тук не е да се вземат  5000 лева на един човечец. За това държавата ще поръча милион маски. Ще раздадем на тези, които нямат три лева на месец. Но нека възприемат, да си ги сложат. Спираме това да е задължително, но ги умоляваме. Там, където няма маски, ще раздадем. Във всички случаи помага маската. Това е война, а най-лошото при водене на военни действия е разколебаването, дезертьорите. За това върнах назад, помолих да раздадем тези маски и да убедим хората, че е за тяхно добро. То е предпазно, не е вредно, а е полезно“, категоричен беше Борисов.

И призна: „Най-много ми липсва социалното общуване – да се събереш, да пориташ топка или да отидеш на театър, на кино. Мен ми омръзна през два метра да гледам Томислав, Мутафчийски (Борисов нарича генерала Мутафчиев), Горанов“.

„Аз винаги съм бил доктор. Завършил съм медицина и за това се чувствам доктор. Инфекционистите говорят, че това не е такова голямо чудо. Те казват, че ще има стаден имунитет, ще мине и ще замине. Светът продължава да недоумява мерките, докато не се случи това, което се случи в Италия. За разлика от Азия, Европа е със застаряващо население. Това направи тази епидемия напълно смъртоносна. Грип Б и испанският грип отнесоха десетки милиона животи. Коронавирусът, въпреки че е с по-малка смъртност от испанския грип, не е показал своите възможности“, обясни ген. Венцислав Мутафчийски.

СПОДЕЛИ