Втора заповед: Маски долу

Министър Ананиев отмени заповедта за задължително носесне на предпазни средства

309
маски

Заради общественото неводоволство здравният министър Кирил Ананиев бе принуден да отмени собствената си заповед да се носят макси на закрити и открити обществени места. „Току-що подписах заповед до постигане на консенсус“, съобщи Ананиев и уточни, че това е станало след разговор с премиера Бойко Борисов. От думите му стана ясно, че засега мярката остава само препоръчителна.

Припомняме, тази сутрин шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че той е препоръчал задължителното носене на маски, макар сам да не беше убеден в ползата от тази мярка.

„Българската държава ще купи 1 милион предпазни маски, които ще бъдат раздадени чрез социалното министерство на бедни хора, които не могат да си ги закупят“, обясни здравният министър. Очаква се защитните средства да дойдат до 1-2 седмици. „Маските, които се поръчани са с плътност FFP 2 или 3. Скоро българското производство ще бъде преобладаващо на пазара и няма да бъдем зависими от други държави“, допълни Ананиев.

По думите му всички мерки са за опазването на здравето на гражданите и овладяване на разпространението на коронавирус. „Взимаме ги превантивно и затова ни дават за пример другите държави“, подчерта Ананиев. Той уточни, че се обмисля и намаляването на глобата от 5000 лв. за нарушаване на негови заповеди, но това няма да важи за неспазването на задължителната карантина.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов обясни, че в близките дни не е имало опити за контрабанда на маски и че до този момент няма глобени за неносенето на маски. Затова пък са глобени 402-ма, които не спазват карантината и още толкова, които стоят по градинките и парковете.

СПОДЕЛИ