БЛС иска всички да получат 100% от месечните си бюджети

Медицинският експертен съвет е готов с доклад с успешните стратегии за справяне с Covid-19

172
БЛС

Български лекарски съюз (БЛС) настоява здравната каса да изплати 100 % от заложените месечни бюджети на всички изпълнители на мединска помощ, независимо дали става дума за първична или специализирана дейност, лаборатории или болници. Това трябва да бъде записано в Анекса на НРД 2020-2022, съобщиха от съсловната организация при началото на преговорите с НЗОК.

Идеята е да бъдат изплатени всички средства, без да са обвързани с отчетена дейност за периода на ивънредното положение, тъй като вече е ясно, че заради епидемията лечебните заведения са намалили дейностите си като планови операции, прегледи, женски консултации и др. За сметка на това всички са в режим „Covid-19“, а това предполага приходите да паднат на половина. Това пък ще се отрази на заплатите на лекарите и сестрите, аргументират се от БЛС.

Междувременно стана ясно, че Медицинският експертен съвет е готов с доклад с успешните стратегии за справяне с коронавируса. „В 200 страници българските лекари са събрали нашия и целия международен опит за пандемията“, съобщи координаторът на съвета проф. Коста Костов, цитиран от БНР. Докладът ще бъде представен за одобрение в Министерство на здравеопазването, за да се насочи след това за ползване от всички лекари в страната. „Всичко, което ползваме, са референции от сериозни публикации на всички колеги от всички други страни. Документът ще бъде качен са специален сайт и ще може да се допълва с нова информация“, обясни проф. Костов.

Министър-председателят Бойко Борисов пък е провел телефонен разговор с президента на Република Корея Мун Дже-ин, в който България е изразила желание за закупуването на 30 хиляди PCR теста месечно от Република Корея. Президентът Мун Дже-ин е обещал да провери какви количества от тестовете и кога могат да бъдат изпратени у нас, съобщиха от правителствената информационна служба. Припомняме, Южна Корея се сочи като пример за добри мерки с много тестуване и изолиране на заразените, което е довело до под 10 000 болни и под 170 жертви.

СПОДЕЛИ