MЗ с DMS кампания, очаква 5 млн. лева

264 станаха доказаните с КОВИД-19 у нас, над 60 са хоспитализирани, а 8 вече са здрави

152
DMS

След като разкри дарителска сметка, здравното министерство пусна и DMS номер за набиране на средства за справяне с КОВИД-19. „Целта, която заедно си поставяме, е да бъдат събрани 5 млн. лв.“, казаха от МЗ.

Всички набрани средства ще бъдат изразходвани при пълна прозрачност, уверяват от МЗ. Идеята е с направените дарения да бъдат закупени необходима на лекарите специализирана медицинска апаратура и техника, лични предпазни средства с най-висок защитен клас, както и всичко друго, от което спешно се нуждаят болниците в условията на разпространяващата се коронавирусна инфекция.

„Сега от най-голяма подкрепа се нуждаят здравната ни система и всички онези хора, чиито професионални знания и опит са фокусирани върху това да гарантират на всички нас адекватна медицинска грижа по време на пандемия. Това е трудна задача, изискваща съпричастност. Затова призоваваме българските граждани, които имат възможност, да бъдат солидарни и да се включат в кампанията, дарявайки 1 лв. чрез изпращането на SMS с текст DMS SOLIDARNOST на кратък номер 17777 за трите мобилни оператора в България (не се удържа ДДС)“, посочиха от МЗ.

„21 са новите положителните проби от днес. До момента регистрираните у нас с коронавирус са 264 души.Разширява се обсегът на заразата с нови случаи в Кържали и Хасково с по един пациент. 14 от новооткритите са от София, един от Плевен, в Смолян 2, в Пловдив 1, във Велико Търново един и във Варна един“, съобщи шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

По думите ми до момента изписаните пациенти са 8, а хоспитализираните над 60. Двама от тях са военослужещи от мисията в Косово и ще бъде настанен във ВМА. Останалите пациенти в София са приети в „Пирогов“, където има още един интубиран, във ВМА, в УМБАЛ „Св. Анна“ – мъж и жена, мъжът е интубиран. В Инфекциозна болница е приет 33-годишен мъж.

Едната от излекуваните е жена на 67 години от София. Те е изписана днес от УМБАЛ „Александровска“ в стабилно общо състояние и изпълнени всички критерии за дехоспитализация – след две последователни отрицателни проби за Covid-19.

 

СПОДЕЛИ