60 млн. лева за лекарите и сестрите на първа линия

Парите са за около 14 000 медици, които се борят с коронавируса

187
първа линия
Д-р Цветан Попов, д-р Тома Томов и доц. Димитър Буланов от Александровска болница

Министерството на здравеопазването подписа договор по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, с който се гарантира насочването на ресурс от 60 млн. лв. в подкрепа на медицинския и немедицинския персонал, който е на първа линия в борбата с COVID-19.

Очакванията са да бъдат обхванати около 14 000 спциалисти, които ще получат допълнителни 1000 лв. върху заплатите си още от март, уточняват от ведомството.

Тъй като възнкнаха въпроси кои са на първа линия, а от БЛС дори предупредиха за възможно напрежение в съсловието, шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски преди дни внесе яснота – лекари, сестри, санитари и доброволци в болниците, пряко ангажирани с пациенти, заразени с коронавирус. На „фронта“ са още спешните медици, лаборантите, джипитата и здравните инспектори от РЗИ-тата.

По проекта ще може да се наеме допълнителен медицински и немедицински персонал, който да посрещне предизвикателствата в борбата с коронавируса. Планирано е и закупуване на лични и колективни предпазни средства, необходими за превенция от заразяване с коронавирус.

 

СПОДЕЛИ