Удължават строгите мерки до 12 април

Всички хора с респираторни заболявания задължително трябва да бъдат тестваниза КОВИД-19, а се хоспитализират тези с болка в гърдите, много силен задух, посинели устни и упорита температура над 38 градуса, обясни ген. Мутафчийски

173
извънредното положение

Националният щаб ще предложи на здравния министър да удължи срока на строгите мерки, които изтичат утре, до 12 април. А всички, които пристигат в страната, независимо от коя държава, да подлежат на задължителна карантина от 14 дни. Това съобщи ген. Венцислав Мутафчийски.

„Хората трябва да изпълняват всички мерки по карантината, защото иначе ще стане страшно. Това е най-важното. Какво ще се случи, ако не се изпълняват и ги сложим респиратори? Голяма част от пациентите на респиратори умират“, подчерта ген. Мутафчийски.

243 са потвърдените случаи на КОВИД-19 у нас, 23 са положителните проби през изминалото денонощие, добави шефът на щаба. По думите му един е новият заразен от последните часове, не е контактно лице и е от София.

„Около 350 проби са изследвани през денонощието. Всички хора с респираторни заболявания задължително трябва да бъдат тествани“, уточни ген. Мутафчийски и в опит да се пошегува заяви, че днес ще е първият ден, в който няма да отговаря на въпроси за бързите тестове.

„8 души са нетърпеливи да напуснат ВМА, защото се чувстват добре, но все още не са изчистени от вируса. Имаме и двама болни, които са на ръба на дихателна недостатъчност, състоянието им непрекъснато се променя, на засега удържат. Пациентите в Плевен и Габрово се възстановяват и са в добро състояние. В Пирогов има четирима интубирани в тежко състояние, единият е критичен“, съобщи още шефът на щаба.

По думите му вирусът вече има вътрешна циркулация, предстои да изработим стратегия за оздравелите – кога са стабилни и могат да бъдат изписани за домашно лечение, а не да се чака да се изчистят от вируса в клинични условия. „Ще дойде време, когато трябва да има места в болниците“, каза Мутафчийски.

Болка в гърдите, много силен задух, посинели устни и упорита температура над 38 градуса са симптомите, които говорят за усложнения и изискват хоспитализация, припомниха от щаба.

Стана ясно и че вчера физическо лице е заявило дарение от 1 млн. лв, но то ще стане известно, когато дарението и закупуването на апарати са факт.

 

СПОДЕЛИ