СЗО: Без масови тестове няма да спрем COVID-19

Въпросът кога да се премахнат рестриктивните мерки, които печелят време на здравните системи, зависи от действията на държавите, докато те са в сила, заяви Тедрос Гебрейесус

224
СЗО
Тедрос Адханом Гебрейесус., главен директор на Световната здравна организация

Мерки като социалното дистанциране печелят време, но трябва да бъдат придружени с масови тестове, за да може пандемията да бъде контролирана, заяви главният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейесус.

„За да забавят разпространението на COVID-19, много страни въведоха безпрецедентни мерки, които нанасят значителни социални и икономически щети . Ние разбираме, че тези страни сега се опитват да преценят кога и как да облекчат тези мерки. Отговорът зависи от това какво правят държавите, докато тези мерки са в сила“, подчерта Тедрос Гебрейесус. По думите му да искаш хората да останат вкъщи и да спреш движението на населението, печели време и намалява напрежението върху здравните системи, но сами по себе си тези мерки няма да потушат епидемиите.

Според шефа на СЗО целта на тези мерки е да се даде възможност за по-прецизни и целенасочени мерки, необходими за спирането на разпространението и за спасяването на човешки животи, което трябва да включва голяма система за тестване. „Страните трябва да могат да изследват всички , за които подозират, че са заразени. Не можете да гасите пожар с вързани очи и не можете да спрете пандемията, ако не знаете кой е заразен“, призова той.

По данни на СЗО над 414 000 са заразени с Covid-19 в света и над 18 000 са починалите.

СПОДЕЛИ