Ген. Мутафчийски: Няма да позволя търгаши да ни подведат с милиони

Пикът на епидемията ще е около Великден, а карантината поне до Гергьовден, посочи шефът на щаба

659
ВМА
Ген. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА

Няма да позволя търгаши да подведат държавата да похарчи милиони за негодни тестове, заяви пред бтв шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски по повод на спора с бързите тестове за установяване на коронавирус.

„Смисълът на бързите тестове е търговски. Не е медицински. Тези тестове са чудесни за края на епидемията. Ние обаче сме в началото и най-сигурният начин да се установи със сигурност заболяване е PCR тестът“, подчерта ген. Мутафчийски.

На въпрос какво ще стане, ако все пак надделее мнението на експертния лекарски съвет да се ползват бързи тестове, той отговори: „Няма да надделее!“ Докато аз съм шеф на щаба, няма да го позволя.“

И даде за пример Испания, където „някой е надделял със своята идея за бързи тестове. И са похарчили половин милиард за тестове, които са се оказали негодни – само 30% достоверност. Аз бях малко по-мил – дадох им 40% достоверност.“ Шефът на щаба каза още, че в момента бързи тестове се разработват в много държави като Израел и САЩ, а в Германия има антиген методика, която е за по-бързо установяване, така че ще има лесен и бърз тест с висока степен на точност.

Той обясни, че у нас има достатъчно сигурни тестове – около 10 хиляди, като сме поръчали и около 250-300 апарати за обдишване от Китай.

Според ген. Мутафчийски, можем да предотвратим резкия бум само с изолация, защото вирусът се предава от човек на човек и няма как да се предаде без контакт. Той прогнозира, че пикът на епидемията вероятно ще е около Великден, но уточни, че процесът е много динамичен. И предупреди, че преди Гергьовден карантината едва ли ще падне.

Ген. Мутафчийски коментира и методиката на лечение на коронавируса у нас, като поясни, че това става с хининов препарат. „С него се провежда терапия навсякъде, където има болни от COVID-19. Става дума за хлорохин в комбинация с антибиотика азитомицин. Всички болни с тежки усложнения изискват много тежка кислородотерапия и интубация. Въпросът е, че младите хора имат шанс да излязат от интубацията, докато възрастните – малко по-трудно“, поясни той.

Шефът на щаба похвали държавата за мерките, които е взела за ограничавена на заразяването. А на въпрос за неудобството, което създават КПП-тата за автомобили между градовете, генералът каза: „По-добре да има опашки от коли на КПП-тата, отколкото кервани от военни автомобили с трупове.“

СПОДЕЛИ