„Бош“ представи бърз PCR тест за коронавирус

Германия започва най-късно през юни масово тестване на населението, за да разбере кой вече е прекарал болестта

199
С новия метод пробата може да се тества едновременно не само за Covid-19, но и за девет други респираторни заболявания, включително грип А и В

Концернът „Бош“ е развил успешен скоростен тест за COVID-19, с който може да се разбере със сигурност дали един пациент е заразен в рамките на 2 часа и половина. Тестът ще бъде предоставен за ползване през април. След това ще бъде пуснат и на европейския пазар, както и извън Европа.

За теста се използва молекулярна диагностика и уредът Vivalytic на Bosch Healthcare Solutions. Това е първият напълно автоматизиран процес по тестване и може директно да се използва от всякакви медицински институции, без да се налага скъпият и отнемащ ценно време транспорт на проби.

Пациентите ще разбират веднага дали са заразени и ако са положителни, да се вземат незабавни мерки за изолация и на контактните лица. „В борбата с COVID-19 времето е основният фактор, колкото по-бързи сме, толкова по-големи успехи ще има в борбата с пандемията“, заявиха от „Бош“.

Пробата се взема от носа или гърлото с помощта на тампон и се поставя в патрон, който вече съдържа всички необходими за теста реагенти. Тази касета веднага се вкарва в устройството за анализ, което според „Бош“ е проектирано да бъде толкова удобно за потребителя, че не се изисква специално обучен персонал. Тестът не е серологичен, а е PCR, но е бърз. Сегашните патогенни тестове са бавни и дават резултат след 12 часа, при това не са автоматизирани, а се правят от лаборанти.

В рамките на 24 часа може да се извършат до десет теста на всяко устройство. Засега има няколко десетки анализатори в различни лаборатории и в болницата „Роберт Бош“ в Щутгарт.

Бързият тест отговаря на изискванията на Световната здравна организация (СЗО) и вече е започнало мащабното производство на уредите.

В същото време Германия обяви, че заради напредването в създаването на скоростни тестове през юни ще може да тества широки слоеве от населението на случаен принцип, за да се разбере колко хора вече са изкарали болестта.

СПОДЕЛИ