Мутафчийски спря климатика на Борисов, за да не се зарази

28 дни болничен за коронавирус, 242 станаха доказаните случаи у нас

251
Борисов

Премиерът Бойко Борисов стриктно спазва препоръките и се топли на малко радиаторче, защото изключихме Климатичната инсталация в Министерски съвет. Това съобщи шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Той разкри, че това е станало по препоръка на немския институт Робърт Кох, за да не се разнася заразата през общите климатични инсталации на обществените сгради. „Щом той може да спазва, значи и всеки може“, категоричен беше ген. Мутафчийски.

Той съобщи за 22 нови болни с КОВИД-19 у нас. Случаите са: един в Сливен, два в Плевен, един в Пловдив един, два в Благоевград и 16 в София, като сред положителните за КОВИД-19 има служители в Пета градска болница.

Общо заразените до момента са 242-ма, от които 40 са в болница. Четирима са излекуваните, а стабилизирано, но все още тежко остава състоянието на интубираните пациенти в „Пирогов“.

„Болните с коронавирус се изследват на 21 ден, прави се втора проба на 24 час и след две отрицателни проби могат да бъдат изписани. Заради дългия период на боледуване е взето решение болничният, който се издава, да важи не за 14, а за 28 дни. Тази мярка цели да се улеснят хората и да не се налага подновяване на болничните“, каза още шефът на щаба.

По думите му психиатричната клиника на ВМА, която беше преструктурирана в инфекциозно отделение, ще обслужва само военослужащи.

Ген. Мутафчийски смята, че страната все още плавно катери  скалата на заболеваемостта, благодарение на рестриктивните мерки. Според него, ако темповете се запазят, в края на май може да има намаляване на случаите. „Математическият модел показва, че вървим в правилната посока, въпреки, че откриваме двама от 11 заразени„, уточни ген. Мутафчийски.

А по темата за бързите тестове доближаване на позициите между щаба и медицинския съвет няма. „Научен спор за тестовете няма. Няма да легализираме спор, който не съществува и няма повече да отговаряме на тези въпроси. Не е нужно да се прави масово тестване на населението. Когато премине това някога, може да направим проучване колко хора са го преболедували. Според Мутафчийски, до 4-5 седмици ще бъде намерен най-вероятно надежден бърз тест. Иначе е много лесно – 5 млн. теста по 24 лева за цялото население. Сметнете колко струва, а няма никакъв медицински смисъл от това нещо. Ще има смисъл чак на края, когато гледаме кой е изкарал, кой има антитела, кой не. Сега не е време за наука, а за действие“, заключи ген. Мутафчийски.

Защо не е добре да знаем кой вече е преболедувал не стана ясно. Отделно има десетки сигнали от страната, че дори хора със симптоми не се тестват или си плащат в частни лаборатории. „Не сме забранили на никого да се изследва“, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обясни, че има много точни инструкции по каква схема да се тестуват хората за коронавирус. „Героичното чукане на отворени врати за мен е тотално необяснимо, но би ли ми посочил някой документ, на който пише, че трябва да се прави масов скриниг? В последните указания на Европейската комисия е посочено по етапи кой трябва да се изследва – първо, хора със симптоми, второ, техните контактни, трето, хора с подобна клиника. Точно това, което правим. Който иска да прави скрининг да ми посочи кои са тестовете, с които ще го прави и как ще организира масов скрининг и да не обвиняват нас, хората, които в момента искаме 1 млн. тестове от ЕК!“, посочи доц. Кунчев.

 

СПОДЕЛИ