Доц. Мангъров: Необяснимо е инатенето да не се въвеждат бързи тестове

Те са с чувствителност около 90%, но когато не се правят, пропускането е 100% и вероятно затова ограничителните мерки са дори над необходимите, заяви членът на МЕС

263
коронавирус

„Необяснимо е това инатене да не се въвеждат т.нар. бързи тестове, защото ние нямаме представа какво се случва в страната“, заяви доц. Атанас Мангъров, член на Медицинския съвет към правителството, пред БНТ.

По думите му задачата на МЕС е да дава съвети и да набляга на нещата, които счита, че не се правят както трябва. „А това, което не се прави е, че епидемиологичният надзор, което е много важно средство в борбата с всяка епидемия, не се прави както трябва. Работи се вече, но ако това беше направено овреме, ние щяхме да хванем значителна част от предишните случаи, докато сега виждате, че се хващат вторични и третични случаи, тоест на хора, които са заразени от други хора. Тези тестове са с чувствителност около 90%, но когато не се правят, пропускането е 100%“, каза доц. Мангъров.

„Ние сме съвет и ще даваме съвети, решенията ще бъдат вземани от правителството и в известен смисъл от щаба. Между нас беше създадено изкуствено противопоставяне“, коментира пред bTV председателят на МЕС проф. Коста Костов. Той съобщи, че ще предложи на кабинета от МЕС да бъдат излъчени двама представители, които да проведат среща с оперативния щаб и да изяснят „малките разминавания“, които имат.

„Оперативният щаб е прав, че PCR тестовете са по-надеждни, но с бързите тестове ще придобием по-ясна картина за мащабите на епидемията у нас. Тестовете ще се прилагат по определени критерии и използването им ще бъде строго диференцирано, уточни“, проф. Костов.

„Ние използваме тестове от испански, английски и немски производител, като на ден се правят по около 300-350 теста“, отговори началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

СПОДЕЛИ