5 въпроса за бездимните алтернативи на пушенето

Отговори на най-често задаваните въпроси за електронните цигари и устройствата с нагряване на тютюн

141
пушенето

1. Устройствата с нагряване използват истински тютюн, както и цигарите. Каква тогава е разликата с конвенционалните цигари?

Устройствата с нагряване на тютюн са различни от цигарите. Те нагряват истински тютюн в определен температурен диапазон, най-често чрез електронна система за контрол на нагряването, за да не протича процес на горене. При употребата се отделя пара с основно съдържание на вода и никотин, а не цигарен дим.

Тютюнът в запалена цигара гори при температура от над  600°C, като тя достига до над 800°C в горящия си край. В този процес се образува дим, пепел и високи концентрации на вредни вещества.

Научно доказаните устройства с нагряване без горене, макар и да не са без риск, са разработени така, че чрез премахване на горенето да намалят значително концентрациите на вредни вещества в образувания аерозол в сравнение с цигарения дим.

2. Употребата на устройства с нагряване на тютюн или електронни цигари (вейпинг) води ли до пристрастяване

Никотинът е естествена съставка на тютюна и е пристрастяващ, затова употребата на устройствата с нагряване на тютюн е предназначена само за пълнолетни пушачи, които иначе биха продължили да пушат. При електронните цигари или т.нар. вейпинг, обикновено се вдишва никотин, който е добавен в течността за е-цигарата. Затова тези устройства са пристрастяващи и употребата им не е без риск.

Пълният отказ от употребата на тютюн или никотин винаги е най-добрият избор за пълнолетните пушачи.

3. Има ли риск от употребата на никотин?

Никотинът, макар да не е основната причина за заболявания, свързани с пушенето, не е лишен от риск и води до пристрастяване. Хората в рискови групи, включително бременни жени и кърмачки, хора със сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане или диабет, не трябва да употребяват продукти, съдържащи никотин. Непълнолетните лица не трябва да имат достъп до изделия, съдържащи никотин.

4. Устройствата с нагряване на тютюн и електронните цигари по-добър вариант ли са от пушенето на цигари?

Макар че не са безрискови, бездимните алтернативи – устройствата с нагряване на тютюн и електронните цигари, са по-добрият избор от продължителното пушене на конвенционални цигари, когато се базират на научни данни и са регулирани.

5. Устройствата с нагряване на тютюн и електронните цигари отделят ли дим

Устройствата нагряване и вейпинг продуктите не отделят цигарен дим, тъй като при тях тютюнът не гори. Това, което изглежда като „дим“, отделящ се от устройствата с нагряване на тютюн и вейпинг продуктите (ел.цигари), всъщност е аерозол, който представлява суспензия от фини течни капчици и/или твърди частици в газ (обикновено въздух).

Цигареният дим, образуващ се при горенето на цигарата, също е аерозол, но е с много по-различен състав от аерозола при устройствата с нагряване и е-цигарите. Димът съдържа над 6000 вредни и потенциално вещества, 100 от които са доказано канцерогенни, докато при аерозола от бездимните алтернативи има значително намаление на вредните и потенциално вредни вещества, заради липсата на горене.

 Материалът е публикуван с подкрепата на Филип Морис България

 

СПОДЕЛИ