Борисов към Мутафчийски: По-добре не ми сядай в стола, че с този рейтинг…

Ако някоя болница се чувства претоварена с 15 пациента, когато започнем да плащаме по 1000 лв. отгоре в края на месеца, да не се окаже, че болниците са по-малко от 360, ядоса се премиерът

859
Борисов
Премиерът Бойко Борисов и ген. Венцислав Мутафчийски

„Я по-добре не ми сядай в стола, говори си от твоя, че с този рейтинг…“. Така премиерът Бойко Борисов се обърна към ген. Венцислав Мутафчийски, приключвайки своя брифинг, на който обяви икономическите мерки на правителството за справяне с кризата, предизвикана от КОВИД-19 и давайки думата на шефа на щаба за актуалната епидемична обстановка в страната. Припомняме, днес от Галъп обявиха, че ген. Мутафчийски събира рекордно одобрение от 89 %, докато рейтингът на Борисов е 74 %.

„Всички се шегуваме с Мутафчийски, но когато се вземат мерки, трябва да се спазват. Единственото доказано е социалната изолация. Не 100, не 1000 процента, цялата ми лична убеденост е, че щабът се справя перфектно, нямам и една забележка към тях. Когато българския народ пуска шеги за някого, той е значим човек“ – най-малко е завзел вниманието на хората и доверието“, разтълкува колажите с шефа на оперативния щаб Борисов.

Но се ядоса на новината, че капацитетът на ВМА и „Пирогов“ е изчерпан при едва 36 хоспитализирани с коронавирус. „Някой да каже, че капацитетът на болниците е изчерпан е несериозно“, коментира Борисов и добави: „Плащаме за 360 болници, ако някоя се чувства претоварена с 15 пациента, когато започнем да даваме по 1000 лв. отгоре в края на месеца, да не се окаже, че са по-малко?“

Припомняме, че темата с капацитета на болниците беше повдигната ден по-рано от самия шеф на оперативния щаб, който обяви, че капацитетът на ВМА и „Пирогов“ е изчерпан и че в срок до три дни всички лечебни заведения трябва да са готови с отделение с реанимация за прим на тежко болни пациенти с КОВИД-19. Така че не стана ясно на кого точно се разгневи премиерът, а ген. Мутафчийски обясни, че не е бил разбран. „21 болни с коронавирус има настанени във ВМА, още толкова са със симптоми, 40 се наблюдават с ежедневни консултации по телефона“, уточни той.

Борисов взе отношение по другата гореща тема – бързите тестове. От щаба ги смятат за ненадежни, докато от новия медицински съвет настояват за незабавно и масово тестуване. „ЕК прави обща поръчка, заявили сме 1 млн. теста и аз истински вярвам, че колегите в Брюксел ще купят и ще предоставят най-доброто, което има, за да спрем да се изпитваме кой тест е по-добър. Това е добро соломоновско решение“, каза премиерът.

„Цялата световна индустрия се пренастройва, за да произвежда защитни облекла. Имаме изключително мощен ай ти сектор, автомобилен клъстър, до 2-3 седмици ще произвеждаме даже апарати за обдишване“, похвали се премиерът.

СПОДЕЛИ