83% от заразените у нас са под 60 години

187 са доказаните случаи на КОВИД-19 в страната, най-засегнатата възрастова група е на хората между 40 и 49 години

122
Мутафчийски
Ген. Венцислав Мутафчийски

83% от заразените с коронавирус у нас са под 60 години, като най-засегнатата възрастова група е на хора между 40 и 49 години, обяви шефът на националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Той уточни, че младите по-леко боледуват, но разнасят заразата.

А доказаните случаи в страната вече станаха 187, като новите болни са от София, Бургас и Карлово. Има още един лекар е с положителна проба, той е от столичната Белодробна болница.

Възрастово разпределение изглежда така:

– до 19 г. – 7%;

– от 20 до 29 г. – 16%;

– от 30 до 39 г. – 15%;

– от 40 до 49 – 29%;

– от 59 до 59 г. – 16%.

Други 24 случая са на хора от 60 до 81 години, като и трите жертви са от тази група. От всички дозани болни, 30 в момента се лекуват в болница.

Ген. Мутафчийски обяви още, че дарените вчера от Кирил Домусчиев 100 дози от препарата хлорохинов фосфат, вече се разпределят по болниците, където има пациенти с КОВИД-19. Пръв да получи медикаменти за 25 пълни курса на лечение във ВМА дойде директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Лекарсвата ще стигнат днес и до Благоевгразд, Бургас Варна, Велико Търново, София, Шумен и Пловдив, чрез местните РЗИ-та.

„Състоянието на двамата пациенти с коронавирус в „Александровска“ се подобрява. При две отрицателни проби те ще бъдат пуснати под домашна карантина. Единият е на 67, а другият на 42. И двамата имат придружаващи заболявания. Лекуваме ги симптоматично. Включихме антивирусен препарат, вливания“, обяви пред Нова телевизия директор на лечебното заведение проф. Костадин Ангелов. Той увери, че са предприети всички необходими организационни мерки за сигурността на пациентите и лекарите.

СПОДЕЛИ