Борисов прави медицински съвет, проф. Коста Костов ще го ръководи

Именити лекари ще подпомагат работата на щаба и министрите

медицински съвет
Премиерът Бойко Борисов назначи проф. Коста Костов за шеф на новия медицински съвет към правителството

Премиерът Бойко Борисов създава медицински съвет към правителството. Начело на новата структура, която се включва в битката с КОВИД-19 застава проф. Коста Костов. Пулмологът от столичната „Св. Анна“ е един от водещите специалисти по белодробни болести у нас, но и лекар с гражданска позиция, известен с острия си език, дори и към властта.

„Имаме нужда от един медицински експертен съвет, който да подпомага министрите във взимането на финансови, икономически и социални решения“, каза Борисов на среща в Министерския съвет с проф. Костов. Целта е да се обединят всички усилия и хората, които разбират да намерят най-добрите решения, стана ясно от думите на премиера.

„Щабът си работи добре, но на нас ни трябва съвет колко добре се справяме, колко време би продължила кризата, да се следят другите държави, от какво да се пазим. Да ни подпомагате с решения, за да управляваме процесите“, обърна се Борисов към проф. Костов. Премиерът уточни, че съветът ще работи независимо от щаба, но със задължителна координация.

„Ако не сме единни, ако не сме сплотени, няма да се справим. Взехме навреме мерки и ако прибавим към всичко онова и създаване на експертен медицински съвет, ще можем занапред да имаме готовност да дадем оръжие на всички медици да се справят“, отговори проф. Костов. Той обеща два пъти седмично от съвета да дават пресконференции, на които да отговарят на всички чисто медицински въпроси, които вълнуват българите в момента.

Специално за Скенер.нюз проф. Костов съобщи минути след срещата си с премиера, че утре ще обяви кои лекари ще покани в новия съвет. Той увери, че това ще са едни от най-изявените инфекционисти, реаниматори, кардиолози и др. „В момента говорим за мерки, наблюдения и решения за един месец напред, считано от утре“, уточни пулмологът от „Св. Анна“. На въпрос на Скенер. нюз за сложните му отношения с началника на оперативния щаб и бивш негов шеф във ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, проф. Коста Костов заяви, че е предупредил премиера. „Предстои ни тежка и мъжка битка и мисля, че личните взаимоотношения не може да са на дневен ред и да са пречка, когато говорим за спасяването на хиляди човешки животи“, пръв подаде ръка проф. Костов.

СПОДЕЛИ