42 г. е средната възраст на болните с COVID-19 у нас, повечето са мъже

142-ма станаха заразените, с трима излекувани и трима починали

686
заразени

Общо потвърдените случаи на COVID-19 в България към момента са 142, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

През последното денонощие има 30 нови потвърдени случаи, 15 са от ранните сутрешни часеве. Сред тях: четирима в Добрич, те се лекуват в домашни условия, както и един пациент в Шумен – той е в инфекциозното отделение на местната болница, има кашлица и задух. Заразеният пациент в шуменската болница е пристигнал от Банско. Останалите нови регистрирани случаи са в София.

„Вече имаме трима излекувани – жена от София и двама пациенти в Плевен. Те ще бъдат освободени с 30-дневен болничен лист и няма да могат да напускат домовете си“, обясни ген. Мутафчийски. По думите му във ВМА има двама пациенти със заплашваща дихателна недостатъчност, но все още не са интубирани. Ако е необходимо, това ще бъде направено. Останалите пациенти във ВМА са в средно тежко положение – с двустранни пневмонии, а в „Пирогов“ продължава да е критично състоянието на пациента, който е интубиран.

„Към момента заразените у нас мъже са 84, а жените – 58. Средната възраст на болните е 42 години. Най-младият е на 4 години, а най-възрастният на 81. Смъртността е 2,1 %“, като три са жертвите досега“, каза още ген. Мутафчийски.

СПОДЕЛИ