СЛК настоява за пълна карантина в София, БЛС иска вечерен час

Към този момент мерките са достатъчно твърди и могат да се затегнат само, ако увеличението на случаите е в пъти по-голямо, отговори ген. Венцислав Мутафчийски

376
СЛК
Д-р Асен Меджидиев, председател на СЛК

Столичната лекарска колегия на БЛС излезе със становище, с което настоява за въвеждане на пълна карантина в София. Позицията е изпратена до президента, премиера, председателя на Народното събрание, министъра на здравеопазването, началника на Националния оперативен щаб и главния прокурор.

Ето и цялата позицията:

Ние от Управителния съвет на Столична Лекарска Колегия на БЛС се обръщаме към Вас, за да благодарим за взетите до този момент мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 и за цялостната организация. По наше наблюдение обаче те не се спазват достатъчно от населението на София. Броят на случаите расте, хора, които трябва да са под карантина не я спазват. Масово не се ползват предпазни средства от населението. Много търговски обекти продължават да работят.

Намираме, че дотук въведените мерки трябва да бъдат още по-ограничителни, за да опазят хората от самите тях. Ето защо настояваме да въведете забрана за напускане на домовете, както и да се ограничи влизането и излизането от  София. Според нас, тази мярка ще помогне много повече за ограничаване разпространението на коронавируса, за спасението на нашите близки, познати, непознати и всеки един човек.

Политиците и управляващите в тази държава да дадат максимални правомощия на главния прокурор и МВР за овладяване на тази извънредна ситуация.

Ние, лекарите от Управителния съвет на Столична Лекарска Колегия на БЛС заявяваме най-категорично, че независимо от обстоятелствата имаме пълна мобилизация, по местата си сме и ще продължим да го правим. Ще продължим да се грижим за населението, дори когато хората не проявяват нужните отговорност и грижа към себе си. Следваме и ще следваме Хипократовата клетва и съвестно ще правим всичко, което трябва и зависи от нас в името на хората. За да преборим COVID-19 обаче трябва да сме единни, солидарни и дисциплинирани.

Нека държавата вземе мерки и мобилизира фармацевтичната промишленост за опазване на ресурса от суровини за изработване на изключително важни медикаменти, които много вероятно скоро ще бъдат нужни, следейки съобщенията на научните дружества от Европа и света за производството на медикаменти за борбата с COVID-19 . Нека по възможност ограничим износа на суровини и насочим усилията си към внос на такива суровини и медикаменти, които показват ефективността си в борбата с COVID-19 .

Чуйте ни, чуйте опита на тези, които са на първа линия. В кризисна ситуация всички тежки и сериозни мерки винаги са оправдани, защото те са животоспасяващи.

Председателят на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски отговори, че приема становището на СЛК като подкрепа. „Щабът обаче прецени, че към този момент са достатъчно твърди мерките в София и могат да се затегнат само, ако увеличението на случаите е в пъти по-голямо или има ясна тенденция както е в Банско“, каза ген. Мутафчийски.

По-късно и от БЛС призоваха за затягане на дисциплината. „Смятаме, че е наложително на територията на цялата страна да бъдат въведени допълнителни, по-строги мерки: налагане на пълна карантина на възрастните хора, въвеждане на задължителен вечерен час и ограничаване на движението между градовете без основателна причина“, заявяват в своя позиция от съюза.

СПОДЕЛИ