Областните градове под блокада

Забраняват се всякакви разходки, в парковете може само с куче, възрастните ще пазаруват в магазини и аптеки от 8,30 ч до 10,30 ч и после се прибират

433
блокада

Кризисният щаб въвежда драконовски мерки за сигурност заради коронавируса и налага блокада в областните градове. А военни ще могат да участват в противоепидемичните мерки, прилагани от държавата.

Хората над 60 години ще могат да пазаруват от 8,30 ч до 10,30 ч, а през останалото време трябва да си стоят вкъщи, за да се минимизира рискът да бъдат заразени. Забраната обаче е за по-младите да не влизат в магазините и аптеките, докато пенсионерите ще имат право да си пазаруват по всяко време.

„Във връзка с усложняващата се ситуация, свързана с разпространението на COVID-19 с моя заповед въвеждаме следните противоепедимични мерки на територията на Република България. От 00:00 ч. в петък се преустановяват посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки. Собствениците на кучета ще могат да ги разхождат в парковете, но без да се натрупват хора“, обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на извънреден брифинг на МС. По-рано той получи правамощия от депутатите да въвежда допълнително временни мерки и ограничения по време на извънредното положение.

„Органите на Министерството на вътрешните работи ще организират контролно-пропусквателни пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове и ще извършват проверка на целта на пътуването на гражданите. През пунктовете ще се пропуска преминаването на лица, в случай на неотложно пътуване, обосновано от доказана потребност от трудово естество, здравословни причини или завръщане на постоянния адрес. Това се удостоверява със служебна бележка от работодателя, медицински документ или документ за самоличност“, каза още Ананиев.

Той предупреди, че ако мерките не сработят, ще се наложат още по-тежки ограничения. А началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски обобщи: „Прогнозите за събота и неделя са за хубаво време, но за съжаление, няма да се възползваме.“

СПОДЕЛИ