Лекарство за малария е новата надежда в битката с коронавируса

Пия хлорохинов фосфат, ще купя и даря на щаба препарата, който вече е номер 1 във всички протоколи във Франция, Германия и Австрия за лечение на коронавирус, но правителството спешно трябва да го внесе, заяви Кирил Домусчиев

2117
коронавируса

Лекарството за малария, наречено хлорохинов фосфат, може да се окаже успешно в борбата с коронавируса. „Лекуват ме с хлорохиновия фосфат. Това е един от продуктите, който се е доказал и в момента е номер 1 във всички протоколи във Франция, Германия и Австрия за лечение на КОВИД-19. За съжаление, в България той отдавна не се внася. Това е продукт, който е срещу маларията“, заяви собственикът на Нова телевизия и „Лудогорец“ Кирил Домусчиев, който беше диагностициран с коронавирус.

По думите му във всички държави, в които аз търсих да купя за себе си, или е много трудно да се намери, или е изчерпан от аптечните мрежи, или е забранен да се изнася. „Аз лично съм предприел една инициатива с моите контакти и с някои от големите фармацевтични компании. Опитвам се да ги убедя да ми продадат определено количество хлорохинов фосфат, които искам да даря на Националния щаб. Надявам се, че усилията ми ще се овенчаят с успех, за да могат всички, които имат нужда от този продукт, да се лекуват с него“, заяви Домусчиев.

КОВИД-19
Кирил Домусчиев

Той е категоричен, че правителството трябва да се обърне за спешен внос към Германия, Франция и Индия. „Надявам се и българските фармацевтични производители на хуманни лекарства да реагират, тъй като нашите заводи произвеждат ветеринарни порудкти и няма как ние да реагираме, но според мен това е доста стар продукт, на над 60 години е това лекарство“, каза още Домусчиев.

От поне две седмици в света се говори за прастарото лекарство срещу малария, което показва обнадеждаващи резултати и срещу КОВИД-19. От родния щаб обаче никой не обели и дума и вероятно мълчанието щеше да продължи, ако сред болните нямаше ВИП пациент, решил да вземе нещата в свои ръце. В момента препаратът се произвежда от немския гигант „Байер“ и френската компания „Санофи“ под търговските наименования съответно Резохин и Плакенил. Резохин у нас няма от около година, а Плакенилът не е регистриран в България, заради високите държавни такси и ниската му цена. За внасянето му още от миналото лято настояват пациенти с автоимунни заболявания, за някои от които, като болните от лупус например, той е животоспасяващ. Но и досега държавата не е чула тези пациенти – близо 4000 души, които преди коронавирусната епидемия се снабдяваха с него от чужбина, но вече е невъзможно.

В разгара на сегашната зараза обаче страната ни трудно би се добрала до количества от медикамента. От „Санофи“ вече са се договорили с президента на Франция Еманюел Макрон да дарят дози за пълен курс на лечение на 300 000 французи, което вероятно е почти цялата им производствена мощност за няколко месеца.

И според български лекари именно това е препаратът, с който трябва да се третират всички с КОВИД-19, както и възрастните като профилактично средство. И тъй като доставки до нас едва ли ще стигнат или поне не в нужните количества, то жизнено важно е родната фармаиндустрия, подкрепена от държавата, спешно трябва да започне собствено производство. Основната съставка не е под патент, което означава, че не е скъпа, а за самото производство би трябвало да имаме ресурси и експертиза.

Другият препарат, който също показва добри резултати, но все още без достатъчно данни, макар от Китай да препоръчаха да влезе в протоколите, е японският  „Фaвипирaвир“. Лекарството е за ебола и също не се внася у нас.

СПОДЕЛИ