„Арена Армеец“ става полева болница

В държавния резерв и МО има 15 000 легла, „Интендантско обслужване“ шие по 200 защитни облекла на ден

327
полева болница

При нужда зала„Арена Армеец“ в София ще бъде превърната в полева болница, като от днес е в ход провеждането на разпоредената от премиера тренировка по разгръщането й. „В тренировката участват Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на здравеопазването и Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“. Тренировката се ръководи от Националния оперативен щаб. Към настоящия момент се провежда първият етап, който ще продължи до края на деня – първоначално разполагане на полева болница в спортна зала. Вторият етап ще е окончателно оборудване на болницата с необходимата медицинска апаратура и консумативи. Третият етап ще бъде – готовност за функциониране. Създадена е организация тренировката да се проведе и в други областни градове със спортни зали“ докладва заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов на премиера Борисов по време на посещението му в Калофер.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пък информира, че в държавния резерв и Министерството на отбраната са на разположение до 15 000 легла.

„Първите 2000 бройки защитни облекла вече се произвеждат от „Интендантско обслужване“ и до края на следващата седмица ще бъдат доставени“, обеща директорът на предприятието по време на инспекция на министър-председателя в шивашхия цех. На ден се шият по над 200 броя, а в производствения процес участват 100 служители при стриктно спазване на дистанция помежду им и дезинфекция на работните помещения.

Доставките на специалния плат за ушиване на защитните облекла от Габрово се извършват по график, стана ясно още по време на инспекцията. Борисов пое ангажимент държавата да се намеси в ускоряването на доставките на специално лепило от Германия, което също се използва в изработката на облеклата. „Навсякъде в Европа са създадени зелени коридори и с помощта на полиция камионите с важни доставки и материали ще се движат ускорено“, обясни той. По думите му на тези облекла разчитат всички медици, както и доброволците и здравните медиатори. „Работете! Всички доктори, сестри, санитари, лаборанти очакват продукцията от тук, разчитаме на Вас. Действайте максимално. Каквото си произведем ние – това е“, обърна се премиерът към служителките в „Интендантско обслужване“.

Борисов обяви, че е разпоредил на здравния и вътрешния министри да се предприемат мерки за ограничаване на събирането на хора в паркове и градини. Националният оперативен щаб обсъжда и възможността да се въведат определени часове в магазините, в които да могат да пазаруват само възрастни хора. „Обмисляме да направим магазините сутрин да работят от 5 до 8 само за възрастни хора. Тогава да излизат и да се прибират. На областно ниво в големите градове да се проверяват хората – кой отива на работа, кой до магазина. Заповедта се готви“, уточни министър-председателят.

Припомняме, от Столичната лекарска колегия призоваха за пълна карантина в София, а от БЛС поискажа въвеждане на вечерен час в цялата страна. Медиците бяха подкрепени и от главния прокурор Иван Гешев, който още преди дни се обяви за „почти военно положение“.

СПОДЕЛИ